Nyomoznak a röszkei újságíróverés miatt

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Korábban Pintér azt mondta, hogy meg sem történt az incidens.


Nyomoz az ügyészség a röszkei határátkelőnél tavaly ősszel megvert újságírók ügyében – írja a Népszabadság. A nyomozásnak, amelyet tavaly rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség, még nincs gyanúsítottja – mondta Nagy Andrea szóvivő. A határátkelőnél tavaly szeptember 16-án a TEK és a rendőrség tagjai közül többen újságírókat is bántalmaztak, amikor feloszlatták a lezárt átkelőnél Magyarországra benyomulni igyekvő migránsok egy csoportját. Hat külföldi újságírót, illetve televízióst vertek meg, közülük hármat tiltott határátlépés gyanújával előállítottak. A Belügyminisztérium és a rendőrség is jog- és szakszerűnek minősítette a hatósági fellépést.

Az akkori parancsnoki vizsgálat szerint nem azonosították magukat az újságírók, és miután elhangzott a felszólítás, hogy mindenki távozzon a területről, mindenki törvénytelenül tartózkodott ott. Másképp ítélte meg az ügyet az ügyészség, s mielőtt a rendőrség kezdeményezhette volna a tudósítók előzetes letartóztatását, szabadlábra helyezte őket, és az eljárást is megszüntette.

Az Európai Központ a Sajtó- és Médiaszabadságért (ECPMF) ellenőrző bizottságának elnöke, Nagy Navarro Balázs áprilisban levelet írt Orbán Viktornak, és aggasztónak nevezte, hogy a kormány nem indított vizsgálatot a súlyos incidens feltárására. A miniszterelnök helyett Pintér Sándor válaszolt. A belügyminiszter visszautasította, hogy a rendőrök külföldi újságírókat bántalmaztak volna.

A Helsinki Bizottság is vizsgálatot követelt. A szervezet az ombudsmanhoz fordult, s bár neki nem állt módjában bármit is tenni, a jogvédők levele eljutott a Szegedi Járási Ügyészségre, ahol azt feljelentésként értékelték, és továbbították a nyomozó főügyészségre. Nagy Andrea szerint a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanújával, ismeretlen tettesek ellen elrendelt nyomozás határideje szeptember 22., de a határidő meghosszabbítható.

A lap szerint az ügyészség a nyomozás során több újságírót és rendőrt, valamint terrorelhárítót is kihallgatott, egyelőre mindenkit tanúként. Vizsgálják, hogy valóban megtörténtek-e azok a bántalmazások, amelyekről az újságírók beszámoltak, s amelyeket fényképekkel is dokumentáltak, illetve, hogy ha igen, akkor kik voltak az elkövetők.