Nyomoznak a BKK online jegyértékesítési rendszere miatt

Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter / MTI/MTVA / Lakatos Péter

-

Elindítása után derült ki, hogy rengeteg probléma van.


Az ORFK megerősítette, hogy feljelentés alapján, hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozás zajlik a Budapesti Közlekedési Központ online jegyértékesítési rendszerének botrányos bevezetése ügyében – írja az Index. "Feljelentés alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen" – írta a rendőrség.

A BKK az online jegyértékesítési rendszert a vizes világbajnokságra időzítve vezette be, de kiderült, hogy a rendszer könnyen manipulálható. A BKK a bevezetés előtt heteken át tesztelte a rendszert, és állítólag 450 hibát talált. A rendszert fejlesztő T-Systems a hibák elhárításáról biztosította a BKK-t, és felelősséget vállalt azért, hogy a platform elindítható.

Ám a rendszer beindítása után egy 18 éves fiatal rájött, hogy a bérlet ára szabadon módosítható, ő például 50 forintért tudott bérletet venni. Értesítése után nyomozás indult, a rendőrség őt is kihallgatta.

Az adatbázis sebezhetőségéről is érkeztek információk, több ezer felhasználó adatához jutottak hozzá illetéktelenek. Az is kiderült, hogy a rendszer fejlesztésére nem is írtak ki külön pályázatot, és egy régebbi megállapodást egészítettek ki.

A most indult, hűtlen kezeléssel kapcsolatos nyomozásról a rendőrség nem árult el további információkat.