Nyomozás indul a Platinit kritizáló dokumentum ügyében

Fotó: AFP / OLGA MALTSEVA

-

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megerősítette, hogy nyomozást indít egy birtokába került dokumentum miatt: a névtelen iratban ugyanis komolyan kritizálják az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platinit, aki indul a FIFA-elnökválasztáson.


A Welt am Sonntag német napilap vasárnap arról írt, hogy a „Platini – csontváz a szekrényben” címet viselő dokumentum kedvezőtlen színben tünteti fel az UEFA elnökét, és megkérdőjelezi alkalmasságát a FIFA elnöki posztjára.

Az irat létezéséről a svájci sajtó is beszámolt, a FIFA pedig hétfőn közleményben jelezte, hogy Jerome Valcke főtitkár az üggyel kapcsolatban levelet kapott az UEFA-tól. „Válaszában a főtitkár jelezte, hogy a szövetség vizsgálatot indít a témában” – írta a FIFA.

A nemzetközi szövetség tisztújító közgyűlésére február 26-án kerül sor, Platini mellett a dél-koreai Csung Mong Jun, a libériai Musa Bility, a brazil Zico, valamint a trinidadi David Nakhid is jelezte, pályázik a tisztségre. A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.