Nyomkövetővel figyelteti Budaházyt és társait a Kúria

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A Kúria megszüntette Budaházy György és két vádlott-társa előzetes letartóztatását, mindhárman házi őrizetbe kerültek. A tájékoztatás szerint mozgásukat nyomkövetővel figyelik.


A Fővárosi Törvényszék tavaly augusztusban terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Budaházy Györgyöt 13 év, társait pedig 12 illetve 10 év szabadságvesztésre ítélte első fokon, nem jogerősen, és mindhármukat házi őrizetbe helyezte.

Fellebbezések folytán az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely elrendelte mindhárom vádlott előzetes letartóztatását. A vádlottak a Kúriához fordultak, amely megszüntette előzetes letartóztatásukat és házi őrizetet rendelt el a mozgásukat nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával. A Kúria úgy ítélte meg, hogy a három vádlott fogva tartása által biztosítani kívánt eljárási érdek a kisebb korlátozással járó kényszerintézkedéssel is biztosítható, melynek szükséges és elégséges módja a házi őrizet.

A Kúria figyelembe vette, hogy a vádlottak hosszabb időn keresztül, 2009. április 8-tól, illetve 2009. június 17-től álltak és jelenleg is állnak különböző kényszerintézkedés – őrizet, letartóztatás, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom – hatálya alatt, és a jelenlegi peradatok ismeretében a közel nyolc éve folyó eljárás jogerős befejezéséig még jelentős idő is eltelhet.

Ha a vádlottak a házi őrizet szabályait megszegik, vagy idézés ellenére igazolatlanul nem jelennek meg, őrizetbe vehetők, és előzetes letartóztatásuk is elrendelhető.

A Budaházy és társai elleni perben a törvényszék a 2016. augusztus 30-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében az összesen 17 vádlott közül a 15 terrorcselekménnyel megvádolt embert 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztésekkel sújtotta.