Nyomkövetőt kaphatnak a közveszélyes iszlamisták

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A német belügyminisztérium félezer megfigyelendő személyről tud. A berlini merénylet után döntöttek a szigorításról.


A Szövetségi Bűnügyi Hivatalról (BKA) szóló törvény módosítása után a közveszélyesnek tartott iszlamistákat elektronikus jeladó állandó viselésére kötelezhetik, így döntött a berlini kormány. A bokán vagy a karon hordható készülékkel figyelnék meg őket és ellenőriznék mozgásukat. A lábbilincs nem alkalmas bűncselekmények megakadályozására, de erőforrás-takarékos megoldás közveszélyes emberek szemmel tartására – mondta Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője.

A módosítás elsősorban, de nem kizárólag közveszélyesnek nyilvánított iszlamistákra vonatkozik. Németországban mintegy 550, merénylet elkövetésére hajlamos iszlamistát tartanak számon – mondta Dimroth.

Mivel a közbiztonság tartományi hatáskörbe tartozik, a szövetségi kormány azt javasolja a tartományi kormányoknak, hogy a BKA-törvény módosításának mintájára hatalmazzák fel a tartományi rendőri szerveket lábbilincs viselésének elrendelésére. A készülék viselését bírósági hozzájárulással lehet elrendelni, és az intézkedés ellen jogorvoslatot lehet kérni bíróságon.


Berlin után

A lábbilincs alkalmazásának bevezetése a terror elleni védekezésben a karácsony előtt Berlinben elkövetett iszlamista merénylet miatt került napirendre, miután kiderült, hogy a közveszélyes iszlamistaként számon tartott elkövető a támadás előtti hetekben eltűnt a hatóságok elől.

A német főváros központjában fekvő Breitscheid téren december 19-én egy kamionnal elkövetett merényletben 12 ember meghalt és 53 ember megsebesült. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt, aki felesküdött az Iszlám Államnak. Amri december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.