Nyomkeresőt rakhatnak minden terroristagyanús emberre Németországban

Fotó: AFP / CLEMENS BILAN / AFP / CLEMENS BILAN

-

A külföldi biztonsági szolgálatokkal való szorosabb együttműködést szorgalmazta Thomas de Maizière német belügyminiszter egy szombaton megjelent nyilatkozatában, alig két nappal a Münchenben elrendelt terrorriasztás után.


December 31-én, nem sokkal éjfél előtt a rendőrség kiürítette a bajor tartományi főváros két pályaudvarát, miután „komolyan veendő értesüléseket” kaptak arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam szervezetének Irakból és Szíriából érkezett szélsőségesei terrortámadásokat készülnek végrehajtani. Néhány órával később a rendőrség újra megnyitotta a pályaudvarokat, és közölte, nem tudja, hogy a feltételezett tettesek valóban létező személyek-e, vagy sem.


De Maizière szerint azonban nem csökkent egy esetleges támadás veszélye. „Az új évben továbbra is komoly helyzettel kell számolni. A jövőben ezért minden eddiginél nagyobb mértékben kell majd hagyatkoznunk a más országok biztonsági szolgálataival folyatott együttműködésre és információcserére” – mondta a Bild című német napilap szombaton megjelent számában.


A német média beszámolói szerint a hatóságok egy baráti hírszerző szolgálattól, feltehetően Franciaországból kapták azt az értesülést, amely szerint Münchent támadás fenyegeti. Európa nagyobbik része fokozott készültségben van azóta, hogy iszlám szélsőségesek november 13-án Párizsban megöltek 130 embert. Néhány főváros, köztük Brüsszel, Párizs és Moszkva jelentősen korlátozta újévi rendezvényeit.


A német belügyminiszter (középen) szorosabb titkosszolgálati együttműködést akar


Németországban egyes politikusok bírálták Angela Merkel kancellár befogadó jellegű menekültpolitikáját, amely szerintük megkönnyíti az iszlám szélsőségesek számára, hogy észrevétlenül bejussanak Európába. Médiajelentések szerint Németországba tavaly valamivel több mint egymillió bevándorló érkezett Szíriából, a Közel-Kelet más konfliktusövezeteiből és Afrikából, és mindez nagy terheket ró a helyi önkormányzatokra.

A Merkel vezette jobboldali kormányzó CDU konzervatív bajor testvérpártja, a CSU, amely egy ideje azt szorgalmazza, hogy határozzák meg a befogadható menekültek számát, a jelenleginél komolyabb biztonsági intézkedéseket is akar. A Reinische Post című lap tudomása szerint a CSU azzal a javaslattal fog előállni a jövő héten, hogy elektronikus nyomkövetőt kelljen viselniük mindazon személyeknek, akikről megállapítják, hogy fenyegetést jelentenek a közbiztonságra.


Horst Seehofer, a CSU elnöke már Merkelt is bírálta


A CSU azt is el akarja érni, hogy vonják be a német útlevelét azoknak a kettős állampolgárságú személyeknek, akik valamely milícia oldalán külföldön harcoltak. Bár a CSU párthatározatai nem kötelezik Angela Merkel berlini kormányát, a nemzetbiztonság terén egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rá.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke a Bild am Sonntag című lapnak mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a merényletek veszélyének ügyét el kell választani Németország menekültpolitikájától, még akkor is, ha „igaz, hogy a menekültek beáramlásának átláthatatlanságát egyesek bűncselekmények elkövetésére használják ki”.

Nemrég a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) arról számolt be, hogy mostanra már mintegy 1100, erőszakcselekmények elkövetésére kész iszlamista tartózkodik Németországban. Közülük 430-an olyan veszélyesnek minősülnek, hogy bármelyik pillanatban el lehet képzelni róluk valamilyen súlyos bűncselekmény elkövetését. Ezek az elemek ugyanis úgy tartják, hogy az erőszakcselekményeik igazolhatók az iszlám által. Ezért ezeken az embereken különösen rajta tartják a szemüket a német biztonsági szervek.