Nyomás ki a szabadba! Segítünk, merre menjen

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / H. Szabó Sándor

-

Végre eljött az az idő, amikor már nem kell kompromisszumot kötni, és libabőrmentesen mozdulhat ki a friss levegőre. Ráadásul háromnapos hétvége jön, úgyhogy tényleg itt az alkalom egy jó kirándulásra. Adunk hozzá néhány tippet Budapesten, illetve a főváros közelében.


Budapesti helyek


Sas-hegy

250 méterrel Budapest felett tombol a természet, a Sas-hegyen pedig tavasztól ősz végéig mindent megtesznek azért, hogy felhívják erre a látogatók figyelmét. A harminc hektárnyi védett területet érdemes a Látogatóközpont interaktív kiállításán keresztül megközelíteni, de tulajdonképpen a 850 méteres tanösvény teljes hosszában egy információszüret. A megismerést szakképzett vezetők is segítik, a túrához kapcsolt azonnali jutalomként pedig tiszta időben akár a Mátra csúcsaiig terjedő panoráma vár a hegytetőn.

Cím: 1112 Budapest, Tájék utca 26.

A Látogatóközpont nyitva tartása: március 1– október 31.

Belépőjegy (kiállítás, kilátó, szakvezetés a tanösvényen): 950 Ft/fő.

A kedvezményekről, illetve az éppen aktuális tematikus eseményről a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján tájékozódhat.Ördög-orom

Az Ördög-orom nem egyetlen természeti képződményt jelöl, hanem egy közel 10 hektáros területet, ahol az őshonos magyar növényzet csaknem egyharmada megtalálható. Óvatosan is kell lépkedni a legmagasabb (313 méter) pont, az Ördög-szószék felé, mert sok védett faj is övezi az utat. Ha egy kiadós kört szeretne tenni, akkor a Széchenyi-hegyi fogasvégállomástól felfelé induljon, majd a kiépített sétautakon egészen a csúcsig, onnan pedig a Törökbálinti útra ereszkedve a Márton Áron téri 59-es villamos végállomásáig menjen!

Így a táv: 5 km

Cím: 1121 Budapest, Edvi Illés utca

Nyitva tartás: szabadon látogathatóHármashatár-hegy, Látó-hegy, Árpád-kilátó

Kevesen tudják, hogy a Hármashatár-hegy egykor Pest, Óbuda és Pesthidegkút határa volt, innen kapta a nevét. A hely persze nagyon jól ismert, könnyed sétára, túrázni, futni, kutyát sétáltatni egyaránt remek terep. A budapesti vitorlázóreptér a szomszédos Kővár-hegyen található, csak a nevét kapta a Hármashatár-hegyről, közelsége miatt azonban gyakran útba ejtik az errefelé kirándulók. Csakúgy, mint az itt található Kecske-hegy fő látványosságát, az Oroszlán-sziklát, illetve -barlangot. Hasonlóan kedvelt célpont a várospolitikusként ismert, Glück Frigyes kezdeményezésére építtetett, majd 2001-ben felújított Árpád-kilátó is a Látó-hegy tetején (376 méter).

A kilátó címe: 1025 Budapest, Glück Frigyes út

A reptér címe: 1028 Budapest, Arad utca 9.
Normafa

A Normafáról leginkább a tervezett átalakítások és felújítások kapcsán hallhattunk manapság, a helyiek pedig nemsokára népszavazáson dönthetnek többek között a síelési lehetőségek megteremtéséről, a Libegő korszerűsítéséről vagy a parkolók bővítéséről.

Jó időben általában ezek nélkül is nagy a sokadalom, így a Normafa nem az a hely, ahol kettesben maradhatunk a természettel, ugyanakkor remek szabadtéri találkozási pont lehet, ahogyan a névadó fa árnya is az volt a Nemzeti színészei körében a 19. század első felében. Az egyszerű megközelítés a 21 és 21/A jelzésű buszokkal, valamint a Gyermekvasúttal szintén nem elhanyagolható szempont, ha a fővárosban szeretnénk gyorsan friss levegőhöz jutni.

Cím: Budapest XII. kerület, a Budai-hegység pereménAnna-rét, Tündér-szikla

Télen-nyáron jó ötlet a zugligeti Libegő felső állomásától körülbelül 1100 méterre lévő Anna-rétre szavazni, ha egy rövidebb kirándulást tervez. Ebben – már csak az itt található fajátékok miatt is – valószínűleg a gyerekek is egyetértenek majd, a kiadós séta kiegészítéseként pedig sütögetni is lehet a szabadban. Az Anna-rét kiindulópont is lehet a Tündér-sziklát megcélzó kellemes túrához is, a zöld turistajelzést kell követni. Néhol kicsit egyenetlen a talaj, de nem nehéz és viszonylag gyors a feljutás. A földrajzkönyvekben egykor Remete-, illetve Antal-sziklaként említett látványosság a János-hegy egyik nyúlványát képező Tündér-hegy lejtőjéből jelentősen kiemelkedik, így az oldalán kiépített sétaút tetejéről csodás panoráma nyílik Budapestre.
Hárs-hegy

Igazi túrabakancsos kirándulásra Budapesten az egyik legegyszerűbben a Hárs-hegyen vállalkozhatunk. A hegy lábánál halad a Gyermekvasút, így az útvonal könnyen megközelíthető, mégis sokkal érintetlenebbek az itteni lejtők, mint a János-hegyen vagy a Normafán. A Nagy-Hárs-hegy tetején lévő, Kaán Károly építészmérnökről elnevezett kilátó érdekes célpont lehet, a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától indulva, a sárga turistajelzést követve közelíthető meg. A megállótól az út alig 0, 8 km hosszú, a szintemelkedés 96 méter. Viszonylag meredek terepen kell sétálni, és a vége felé már szinte csak mészkő sziklákon lehet haladni. Mindenesetre megéri a küzdelem, a végén 454 méter magasból tekinthetünk le a városra.


Budapest környéki helyek


Kő-hegy, Budaörs

A budaörsi Kő-hegyre egészen egyszerűen feljuthatunk, végig kikövezett út vezet a 200 méter magasan lévő tetejére. A természet közelsége és a monoton séta a hosszú lépcsősoron pedig biztosan segítségünkre lesz abban, hogy a hely szakrális síkjára is ráhangolódjunk egy kicsit. A Kő-hegyen található kápolna, a kereszt és a Szentháromság-szobor sok zarándok kedvelt célpontja, így az ő csendes társaságukra számíthatunk a kirándulás során, de a hangsúly mindenképpen a természeten marad.

Cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 53.Szelim-barlang, Turul-emlékmű

A Szelim-barlang elég imponzáns volt ahhoz, hogy megragadja az Eragon című fantasy készítőit, és itt rendezzék be 2005-ben a film egyik tróntermét. A valóságban a negyvenezer éves, negyvenöt méter hosszú és tizennégy méter magas, a Tatabánya feletti Kő-hegy oldalába vájt barlang őskori lelőhely, és kedvelt kirándulócélpont is egyben. A barlangi séta kicsit kilóg a sorból, ha a friss tavaszi levegő jegyében keresünk célpontokat, de remekül összeköthető a Turul-emlékművel, ami már a túraélményt is biztosítja. Ide ugyanis egy másfél kilométeres, a Vértes és a Gerecse jellegzetes kőzeteit, növény- és állatvilágát bemutató tanösvény vezet.
Nagy-Kevély, Pilisborosjenő

Legegyszerűbben Pilisborosjenő felől közelíthető meg a Kevély-hegycsoport, a Nagy- és Kis-Kevély (534 m és 481 m), valamint az Ezüst-Kevély (415 m) együttese. A sárga, illetve piros jelzést követve egy napra egy hegy megmászását tűzze ki célul, a leginkább összetett élmény talán a Kis-Kevélyen várja. Itt található az 59 m hosszú, egy nagyobb csarnokra és két szűkebb járatra tagolható Mackó-barlang, ahol föld alatti sétára is lesz alkalom.Alcsúti Arborétum

Ha nyílik a hóvirág, akkor irány Alcsút! Egyre több budapestiben működik ez a mechanizmus, sokan indulnak el az első tavaszi napsugaraktól kísérve a váli-völgyi arborétumba. Az angol eleganciát tükröző kertben egy hatalmas rét és egy tó is várja a látogatókat a fővárostól körülbelül negyven kilométerre. A negyven hektáron elterülő egykori kastélykert zöldjében egyébként a Pollack Mihály által tervezett kastély homlokzatát, illetve egy kápolnát is megcsodálhat – ennyi maradt az 1820-as években József nádornak szánt épületből.

Cím: 8087 Alcsútdoboz, Alcsúti Arborétum

Nyitva tartás: március 1.–szeptember 30.

Belépőjegy: 950 Ft/fő

A részletes nyitva tartásról, a kedvezményekről, az aktuális programokról a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján tájékozódhat.Prédikálószék (körülbelül 50 kilométerre Budapesttől)


Budapesttől alig egyórányi autózással érhető el Dömös, a Prédikálószék-túra egyik lehetséges kiindulópontja. A másik elképzelhető irány, a Dobogókő felőli majd' másfél kilométerrel hosszabb, illetve a kettő össze is köthető, ha nem ragaszkodunk a körtúrához. A legrövidebb útvonal (körülbelül 8,8 km, 597 m emelkedés) origója a dömösi parkoló. Innen a Szentfa-kápolnáig a sárga-piros-zöld jelzésen haladjon, majd kövesse a piros háromszög jelzést. A nagyjából az út felénél található Vadálló-köveken kiváló panoráma mellett gyűjthet egy kis energiát a következő etapra, amely már a hasonlóság miatt Prédikálószéknek nevezett csúcsig vezet. Felfelé viszonylag meredek az út, mindenképpen túracipőben érdemes menni, és lehet számítani némi lihegésre, amiért a fák ágai közül előbukkanó pazar látvány a jutalom. Az erdőt is szépen rendbe tették a 2014-es jeges pusztítás után, csak a szegény facsonkok emlékeztetik a túrázókat, hogy volt idő, mikor nem is látogathatták ezt a környéket.Ha nincs kivel menni:

Kirándulók klubja

Túratárs


Itt tölthet le túrákhoz szükséges térképeket:

Openmaps