Nyolcvanhat évesen a világbékéért megy a Mount Everestre

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

Nyolcvanhat évesen újra a Mount Everest megmászására készül Min Bahadur Szercsan, aki egy japán vetélytársától szeretné visszahódítani a korrekorderi címet a világ legmagasabb hegyén.


A nepáli férfi hétfőn jelentette be, hogy a tavaszi szezonban újra nekivág a Mount Everestnek, hogy újra az övé legyen a Guinness-rekord. Az 1931-es születésű hegymászó 2008-ban 77 évesen ért fel a 8848 méteres csúcsra, 2013-ban azonban felülmúlta egy japán vetélytársa. Miura Juicsiro 80 évesen mászta meg a világ legmagasabb hegyét.


Szercsan a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondta, eltökéltsége, az istenek és a jóakarói áldása révén bízik a sikerben. Expedíciója a világbékéért, az emberiségért és az anyatermészet megóvásáért fog imádkozni.


Bírom az istenek támogatását. Nem fogok meghalni, épségben visszatérek”

– mondta. A felkészülés jegyében Szercsan rövidebb és hosszabb túrákat is tett a közelmúltban. Családja támogatását élvezve örömmel tölti el, hogy ilyen idős korában próbára teheti erejét.


Min Bahadur Szercsan a világrekordot bizonyító tanúsítvánnyal


A hegymászó a Summit Nepal Trekking nevű túraszervezővel vág neki a csúcsnak. A vállalkozás vezetője azt mondta, Szercsan kora miatt ez az expedíció más lesz, mint amilyeneket általában szerveznek. Népes csapat áll majd rendelkezésre, és minden tekintetben nagyfokú elővigyázatossággal készülnek.

Becslések szerint a küldetés 10 millió nepáli rúpiába (hozzávetőleg 27,5 millió forintba) kerül. Ennek előteremtésében számos nepáli és régióbeli szervezet nyújtott segítséget.

Az expedíció április első hetében indul a Mount Everest térségébe.