Nyolcvannégy halott a nizzai merényletben

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER ANRIGO

-

A terrorista teherautóval hajtott az ünneplő tömegbe, majd lövöldözni kezdett.


Egy 31 éves, tunéziai származású, nizzai férfi volt annak a teherautónak a sofőrje, amely csütörtök este Nizzában a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe hajtott – írta a Nice-Matin című helyi újság saját információja alapján. Egy rendőrségi forrás szerint a tettest nyilvántartották különböző köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt, de a hírszerzési szolgálatok nem ismerték.

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják a merénylőt, a rendőrök egy másik személyigazolványt is találtak a férfi nizzai lakásán, az ő kilétéről egyelőre nem mondtak el részleteket.

A rendőrség egyelőre annyit erősített meg, hogy az említett férfi igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.Már 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma; 31 ember súlyosan megsebesült, 16 pedig válságos állapotban van.

Az ANSA olasz hírügynökség a hajnali órákban a helyszínről jelentve drámai helyzetet festett le a merénylet utáni állapotokról. A Promenade des Anglais nevű sétányon – amelyet még az ünnep előtt tükörsimára tisztítottak –, a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton; az üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak a különféle tárgyak darabjaival együtt.

Ennél is borzalmasabb látványról számolt be a sajtónak egy hatvanéves férfi, aki egy méterre volt, amikor a teherautó éppen „végigpásztázott” a tömegben. Ő is és más szemtanú is látta, hogy a jármű cikkcakkban gázolt az emberek között, hogy minél többet sodorjon el közöttük.


A támadás helyszíne (forrás: buzzfeed.com)


„Úgy siklott ide-oda a teherautó, mintha a sofőr csak kuglibábunak tekintené a járókelőket”

– mondta az egyik szemtanú. Volt, akinek szerencséje volt, vagy százan első ijedtségükben a tengerbe ugrottak a jármű elől.

Christian Estrossi, Nizza egykori polgármestere azt mondta, hogy a sofőr egy pisztollyal többször belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök őt lőtték le. A hatóságok egy működésképtelen gránátot, valamint számos fegyvernek látszó tárgyat találtak később a járműben.Egy szemtanú, aki az események során végig jelen volt, azt mondta a BFMTV helyi állomásnak, hogy a támadó fegyvert rántott, és a rendőrökre kezdett lőni. A hatóságiak megölték, a merénylő feje áttörte a teherautó ablakát.

Közvetlenül a gázolás és a lövöldözés után emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen. Többen elmesélték az olasz hírügynökség tudósítójának, hogy a hatóságok az eset után felszólították őket, azonnal szaladjanak el a helyszínről, mert félő, hogy a járműben robbanóanyag is van, és a teherautó felrobbanhat.

A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át, sebesültek feküdtek matracokon a XIX. század eleji freskókkal díszített termekben, a nyomozók tanúkat hallgattak ki; volt, aki zokogott, volt, aki ezen a helyen kereste valamely hozzátartozóját, barátját.

A rendfenntartók lezárták a környéket, próbálták a túlélőket kitessékelni onnan, akik pedig éppen abban a körzetben laknak, és hazafelé készültek, azokat a rendőrök alaposan megmotozták.