Nyolcszor autózta körbe az országot az Új Dimenzió Párt

-

A parlamenti mandátumhoz nem jutott kispárt a tavalyi kampánytámogatások közt próbált elszámolni 46 millió forint útiköltséget, de az Állami Számvevőszék nem fogadta el, sőt, feljelentette.


A Magyar Államkincstár tavaly, a parlamenti választási kampányban 149 millió forintot utalt át a korábban teljesen ismeretlen – a sajtóban ezért kamupártként emlegetett – Új Dimenzió Párt (ÚDP) számlájára, hiszen képesek voltak országos listát állítani. A pénzzel elszámolni viszont már nem sikerült, ezért az ÚDP az egyik olyan párt, ami ellen feljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ), költségvetési csalás gyanúja miatt.

Az Ász jelentésében részletesen elírja, milyen elszámolásokat és miért nem fogadott el. A helyenként meglehetősen bonyolult jogszabályi hivatkozások közt szerepel viszont egy közérthető tétel is: az ÚDP 83 utazást próbált meg elszámolni kampányköltségként, összesen 46,1 millió forint értékben. Nem csatolták viszont „a gépjármű-használati nyilvántartásra vonatkozó valamennyi kötelező tartalmi elemet”, például az utazások célját, a felkeresett partnerek nevét, így ezt sem fogadták el.

A jelenlegi benzinárat, és egy átlagosan 7 litert fogyasztó autót figyelembe véve a kampányban az ÚDP emberei mintegy 18 ezer kilométert tettek meg, vagyis nyolcszor körbeautózhatták volna Magyarországot a határok mentén. Igaz, akkor még valamivel drágább volt az üzemanyag, mint ma, de hét kör biztosan kijött volna akkor is.