Nyolcmillió mumifikált kutyára bukkantak Egyiptomban

Fotó: Flickr CC-BY / Ricardo Liberato

-

A lelőhelyet több mint száz éve ismerjük, a feltárásával viszont senki nem fáradt mostanáig – írja a CNN.


A sakálfejű Anubisz isten katakombáit az önálló kormányzóság idejétől a Ptolemaida-időszakig – amikor a görögök uralták Egyiptomot – használták. Az állati múmiákat rejtő katakombák a szakkarai lépcsős piramistól északnyugatra találhatók. A múmiákat felfedező brit kutatók szerint a helyszín a kor egyik népszerű, látogatott helye lehetett. Állattemetőket korábban is ismertek ebből a korszakból, de a nyolcmilliós kutyatemető a mérete miatt egyedi.

„Nem számítottunk rá, hogy ennyi állatot találunk. Egészen új kérdéseket vet fel” – mondta Paul Nicholson, az ásatás Cardiffi Egyetemről érkezett vezetője.

Az első kérdés, hogy az egyiptomiak miért vittek élő vagy halott állatokat a katakombákba. Az állatokhoz kapcsolódó kultuszokat a kilencvenes évektől tanulmányozó Nicholson szerint egy más létsíkra akarhatták eljuttatni az állatokat. A kutya különösen passzol a sakálfejű istennek emelt helyhez.


Ez nem holmi véráldozat volt. Olyan vallásos cselekedet, amelyet az elképzelhető legnagyobb jóindulattal végeztek.

Az állat gazdája azt remélhette, hogy az áldozatból valami jó származik. Például segít egy korábban elhunyt családtagot Anubisz figyelmébe ajánlani.

A lelőhely létezése nem volt titok. Egy 1897-es térképen be van jelölve Anubisz katakombáinak helye. A kutatások azonban eddig a sakálfejű isten templomaira fókuszáltak. Nicholson csapata 2009 óta tárja fel – az egyiptomi hatóságok és a National Geographic támogatásának köszönhetően – a szakkarai lelőhelyet.

A nyolcmillió állat maradványait nem úgy kell elképzelni, mint a múzeumokban látható, gyakorlatilag ép állapotban megmaradt múmiákat. Az egymáson tárolt tetemek részben elbomlottak.