Nyolcan állnak bíróság előtt a Tutanhamon-maszk eltörése miatt

Fotó: AFP / PEDRO UGARTE

-

A vádlottak – köztük a múzeum volt igazgatója – a 3300 éves, felbecsülhetetlen értékű műtárgy szakállát törték le 2014-ben, majd epoxival próbálták visszaragasztani, hogy eltussolják az esetet. Hiába, hamar híre ment a kontár munkának.


Egyiptomban nyolc ember ellen indítottak eljárást vasárnap a Tutanhamon-maszk letört szakállának helytelen visszahelyezése, valamint az elkapkodott akció közben okozott károk miatt. A világhírű aranymaszk szakállát karbantartási munkálatok során törték le, majd epoxival gyorsan visszaragasztották. A baleset ugyan még 2014 nyarán történt, ám arra csak tavaly januárban derült fény. A 3300 éves műkincsről a világsajtóban pillanatok alatt elterjedt képen jól látható volt az – inkább az építőiparban használatos – ragasztóanyag a maszk és az ügyetlenül rögzített szakáll között keletkezett résben.

A nyolc perbe fogott embert „súlyos gondatlansággal” és a „szakmai előírások megsértésével” vádolják. Az ügyészség szerint ráadásul az érintettek megpróbálták „álcázni” tettüket. A vádirat alapján a maszkra száradt epoxit egy éles szerszámmal próbálták lekaparni, aminek következtében karcolások keletkeztek a felbecsülhetetlen értékű műtárgyon. A vádlottak között van az Egyiptom Múzeum akkori igazgatója és a restaurációs részleg vezetője is. Előbbi a botrány kirobbanásakor adott első nyilatkozatában cáfolta a műtárgyban keletkezett károkról szóló híreket.

A maszk egy hónappal ezelőtt került vissza eredeti helyére, egy több mint kilenc héten át folyó restaurációs munka után, amelyet egy német szakértői csoport végzett el. A projekt vezetője, Christian Eckman a munkálatok megkezdése előtt adott nyilatkozatában a fába beszívódott makacs ragasztó eltávolítását nevezte az egyik legnagyobb kihívásnak. „Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így az sem világos, mennyi időbe telik annak eltávolítása” – mondta.

Az aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.