Nyolcnapos BKV-sztrájk jön húsvét után

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A BKV-dolgozók 80 százaléka tagja annak a két szakszervezetnek, amelyek április 18-ától leállásukkal béníthatják meg a budapesti közlekedést.


Április 18-20-ig, és április 24-28-ig tartó, 3+5 napos BKV-sztrájkot hirdetett meg a két legnagyobb szakszervezet - írja az Origo. A busz-, a troli-, a villamos-, és a metróközlekedés is változik.


Az érdekképviseletek három év alatt összesen 30 százalékos béremelést kértek a BKV-tól, amit nem kaptak meg, ezért döntöttek a sztrájk mellett. Az alacsonyabb keresetűeknek erre az évre további 5 százalékos emelést kértek, hogy a cégnél dolgozók bérei közelítsenek egymáshoz. A BKV a források előteremtéséig a munkavállalók türelmét kérte, Gulyás Attila szakszervezeti elnök viszont már tájékoztatta a sztrájkról Bolla Tibort, a BKV elnök-vezérigazgatóját. Gulyás Attila elmondta:


a sztrájk támogatottsága a dolgozók között száz százalékos.

Nem lesz teljes a leállás

A törvények szerint a sztrájk első napján végig 66 százalékos szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként. A második naptól kezdve viszont megtehetik azt is, hogy a csúcsidőszakban letudják az aznapra előírt 66 százalékot, a nap többi részében pedig egyáltalán nem indítanak járatot egyes vonalakon - ekkor már csak naponta kell biztosítani a 66 százalékot.


Özönlenek Bécsbe a buszvezetők

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke elmondta: a járművezetők átlagos nettó fizetése 180 ezer forint. Az elmúlt egy évben körülbelül 700 sofőr hagyta ott a BKV-t, és 800-an letétbe helyezték a felmondásukat. Ők erre az évre 15 százalékos béremelést kértek a cégtől, és 5 százalékot pluszban azoknak, akiknek a legalacsonyabb a fizetésük. A szakszervezeti elnök szerint sokan Bécsbe jelentkeznek buszvezetőnek, mert vonzónak találják az 1750 eurós fizetést.


Bécsben ráadásul az infrastruktúra fejlődése miatt 2017 második felétől több buszvezetőre lesz szükség, az EKSZ pedig segíteni fog azoknak, akik ott szeretnének munkát vállalni.

A BKV Zrt. és a két legnagyobb szakszervezet pénteken tárgyalóasztalhoz ültek, de nem született megállapodás, ezért a sztrájk továbbra is szervezés alatt van. 2010 januárjában már volt egy hasonló, hat napos sztrájk a BKV-nál.