Nyolc éve ül börtönben a meztelenség jogáért küzdő brit turista

Fotó: Getty Images / Jeff J Mitchell

-

Az egykori tengerészgyalogos csak sétálni szeretne, de nem nagyon hagyják. Testre szabott jogszabállyal tartják elzárva.


Meztelenül jelent meg a bíróság előtt a Meztelen Vándor becenevű Stephen Gough, aki eddig nyolc évet töltött a börtönben azért, mert nem volt hajlandó ruhát viselni. A férfi ugyan nem személyesen sétált be a tárgyalóterembe, videohívás segítségével hallgatták meg, de így is történelmet írt – írja az Independent.

Gough, aki korábban tengerészgyalogos volt, azzal érvelt, hogy a nyilvános helyen való meztelenség egyszerűen emberi jog. A vallomása alatt a férfi egy asztal mögött ült, ami részben kitakarta a testét.

A mostani tárgyalás már fellebbezés volt, a férfit legutoljára 2014 októberében ítélték két és fél év börtönre. Gough helyzete rendkívül furcsa: nem közvetlenül azért töltött éveket a börtönben, mert meztelenül jár. A helyzet ennél bonyolultabb és szomorúbb is egyben.A Gough ügyével szimpatizáló Barristerblogon Matthew Scott brit ügyvéd remekül felfejtette az esetet. Önmagában a nyilvános meztelenkedés szabálysértés lenne, de az is csak akkor, ha a riadalom és sérelem okozásának szándékával mutogatja magát valaki. Ilyesmivel azonban soha sem vádolták meg a férfit, aki nagyon nyugodtan meztelen. Vádolhatnák még szabálysértéssel azért, mert a ruhátlansággal a közmorált rongálja, vagy az embereket hátráltatja jogaik élvezetében, azonban Scott szerint egy 2001-es nudistaper rámutatott arra, hogy a bírók nem szívesen ítélnek el valakit csak azért, mert meztelen.


Korábban a Meztelen Vándort megvádolták már egy 1986-os, a közrendről szóló törvény alapján is – írja Scott –, amellyel az a baj, hogy letöltendő börtönbüntetésre nem lehet senkit ítélni általa. Az viszont a korábbi esetekből is látszik, hogy Goughra nagyon utaznak a rendőrök. A legutolsó letartóztatására percekkel azután került sor, hogy kisétált a börtönből egy 16 hónapos elzárás után, természetesen meztelenül. A börtön kapujában egy rendőr várta, aki megpróbálta rábeszélni, hogy legalább egy melegítőnadrágot vegyen fel. Majd, mikor ezzel felsült, letartóztatta.Az egykori tengerészgyalogos azért kerülhetett mégis rácsok mögé, mert egy korábbi perben hoztak ellene egy korlátlan hatályú rendeletet (ASBO, Anti-social Behaviour Order), amely megtiltja neki, hogy az öltözőszobákon, orvosi vizsgálókon és nudista strandokon kívül meztelenül mutatkozzon. Ez a határozat csak Goughra vonatkozik és a megsértéséért börtönbe lehet küldeni. Azon kevés ember közé tartozik, akit Nagy- Britanniában nyilvános meztelenkedésért le lehet csukatni.


A folyamatosan börtönben – többnyire magánzárkában – ülő Gough évek óta nem találkozott a családjával. A BBC-nek adott 2012-es interjújában azt mondta, hogy gyermekei valószínűleg szégyellik az apjukat. Nem bánta meg azonban a meztelenkedést, azt tekinti küldetésének, hogy elfogadják a ruha nélküli életet.


2003-tól 2004-ig gyalog – és meztelenül – Gough végigsétált egy ezerkilométeres túrát, a legtöbb fotó ekkor készült róla


Matthew Scott számításai szerint Gough börtönben tartása eddig 140 millió forintnak megfelelő összegbe került Nagy-Britanniának. És ez a szám akkor jön ki, ha az olcsóbb, állami fenntartású börtönök díjával (37 ezer font/év) számolunk, nem egy drágább magánbörtönnel. A jogász blogger szerint még az is olcsóbb lenne, ha az állam befizetné egykori katonáját egész évre egy nudista üdülőhelyre.

A jogász azonban egy sokkal általánosabb javaslatot is megfogalmazott: hagyjanak fel egy alapvetően ártalmatlan őrült vegzálásával. Ha valami olyat tesz, amiért mást is börtönbe zárnának, csukják le, de ne hozzanak csak rá érvényes szabályokat.


Gough maga választotta, hogy nevetséges lesz. A jog viszont csak nevetségessé válik ettől a pertől.

Matthew Scott


2005-ben barátnőjével barangolta be az országot. Az sem ment egyszerűen


Asbo a buli

A jelenleg nyolc évre rúgó börtönnel Gough valószínűleg a legpechesebb a meztelenkedő britek közül. A mára visszavonult Mark Roberts több száz sporteseményre – és egy időjárás-jelentésbe – rohant be többnyire meztelenül. Abban sem volt sok köszönet, amikor viselt valamit: 2013-ban egy sportrendezvényt ágyéka elé kötött plüssmókussal és farpofái közé szorított golflabdával látogatott meg.


Az 518 esemény megzavarása nem volt elég egy börtönbüntetésre, pedig ellene is testre szabott végzést hozott a bíróság. Az ügyében ítélő bíró egyszer azt is kijelentette, hogy az emberek egy részét biztos szórakoztatja a pucér futkározás, másokat untat, de antiszociálisnak nem nevezné.