Nyolc év után engedett szabadon Kína egy amerikai állampolgárt

-

Büntetésének csaknem teljes letöltése után szabadon engedtek egy Kínában bebörtönzött amerikai állampolgárt, aki a vádak szerint államtitoknak minősülő olajipari információkat próbált megszerezni – közölte egy amerikai jogvédő szervezet szombaton.


A kínai származású Hszüe Fenget 2007-ben vették őrizetbe, majd később államtitkok megszerzésére és forgalmazására irányuló tevékenység vádjával nyolc év börtönre ítélték, amiért olajipari adatokat akart vásárolni az IHS amerikai olajpiaci tanácsadó cégnek.


A Kínában született Hszüe Feng az Egyesült Államokban tanult, a chicagói egyetemen szerzett doktorátust. Amerikai állampolgárságot kapott, majd munkáltatója, az akkor IHS Energy néven ismert cég megbízásából visszatért Kínába.

Az 50 éves geológus, akit szabadon bocsátása után azonnal kiutasítottak Kínából, péntek este hazatérhetett Houstonban élő családjához – tudatta a San Franciscó-i székhelyű Dui Hua (kínaiul: párbeszéd) nevű szervezet. A férfi jó magaviselete miatt tíz hónappal korábban szabadulhatott.

A jogvédő csoport szerint Fengnek „borzalmas megpróbáltatásokat” kellett kiállnia a börtönben, fizikailag is bántalmazták.

Az Egyesült Államok keményen küzdött a geológus elengedéséért, mondván, hogy az ítélet nem áll arányban az állítólagos bűncselekmény súlyával. Az ügyben eljáró pekingi bíróság szerint azonban Hszüe Feng tevékenysége „veszélyt jelentett a kínai nemzetbiztonságra”.