Nyolc és fél év börtönt kapott, mert csaló volt és nem földönkívüli

Forrás: Doggettx / Flickr CC-BY

-

A Szegedi Ítélőtábla 8 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a férfit, aki mintegy 400 millió forintot csalt ki a sértettektől. Földönkívülinek adta ki magát.


A táblabíróság csalás és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a jelenleg 54 esztendős vádlottat. A 2012-es letartóztatása előtt egyéni vállalkozóként dolgozó vádlott 2000 őszén költözött Szegedre. Régiséggel kereskedett, vendéglátózott és játékgépeket üzemeltetett, majd érdekelni kezdte a bányászati tevékenység. 2004 nyarán, bár nem rendelkezett bányászati joggal, befektetőket keresett a fiktív tevékenység finanszírozására. Másoknak azt mondta, hogy a Mátrában rendelkezik nagy erdőrészekkel (területeket is mutatott a helyszínen), de kért pénzt falusi turizmus beindítására, halastó kialakítására, és hivatalos személyek állítólagos lefizetésére is.

Tárgyalásain felfigyelt azokra, akik fogékonyságot mutattak spirituális tevékenységek, ezotériás kezelések és gyógymódok iránt. Nekik olyan hamis világképet vázolt fel, mely szerint ő túlvilági, illetve Földön kívüli erőkkel van kapcsolatban. A befolyása alá kerülteknek azt állította, hogy életük meghosszabbításához, illetve életben maradásukhoz, céljaik eléréséhez anyagi és egyéb próbákat kell teljesíteniük. Ezek egy részében a sértetteknek pénzt kellett átadniuk a vádlottnak.

Azoknak, akik saját forrásból már nem tudták előteremteni a kért összeget – az igazi okot titokban tartva – rokonaiktól, ismerőseiktől kellett kölcsönöket kérniük. A pénz a vádlotthoz került, a sértettek nagy része pedig teljesen elszegényedett. A vádlott – nem egyszer fenyegetésig és tettlegességig eljutva –, 2004 és 2011 között összesen mintegy 400 millió forintot csalt ki az ország különböző pontjain lakó sértettektől.

Az ügyben másodfokon eljáró táblabíróság egy vádpontban – ellentéten a Szegedi Törvényszékkel – felmentette a vádlottat. Az ítélet nem jogerős: az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.