Nyolc döntőre készül a kézilabda-Eb-n Dujsebajev

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

És mindet a magyar válogatottal játszaná a kapitány, aki csak fontos meccseket lát a lengyelországi kvalifikációs tornán.


A január 15-31. között Lengyelországban rendezendő Európa-bajnokság lesz a magyar férfi kézilabda-válogatott utolsó esélye, hogy kiharcolja részvételt a nyári riói olimpián. Ezt két módon teheti meg: vagy megnyeri az Eb-t, vagy úgy zárja a tornát, hogy legfeljebb egy olyan csapat előzi meg, amelyik még nem szerzett jogot a tavaszi pótkvalifikációs tornákon való indulásra (már biztos résztvevők ezeken a tornákon: Dánia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Spanyolország és Szlovénia).Nagy terveket szövöget a kapitány


Az elutazás előtt megtartott utolsó sajtótájékoztatón minden résztvevő, így Kocsis Máté, a kézilabda-szövetség elnöke, Talant Dujsebajev szövetségi kapitány és Nagy László csapatkapitány is a kvótaszerzést emelte ki.

„Elégedettek vagyunk a felkészülési időszakkal, köszönöm a szövetségnek és a kluboknak is a támogatást, az összefogást, mindez garancia volt a megfelelő munkára – mondta Dujsebajev. – Szinte teljesen készen állunk a rajtra, a szükséges feladatokat még elvégezzük. Minden mérkőzést döntőnek tekintetünk az Európa-bajnokságon, szeretnénk nyolc döntőt játszani, de lépésről-lépésre haladunk, jelenleg kizárólag a Montenegró elleni nyitány foglalkoztat minket.”
Dujsebajev elmondta, nehéz döntés volt a 17 fős keretet kijelölni, és végül eldönteni, hogy egy kapus, jelesül Székely Márton marad itthon a játékosok közül. A szakmai stáb a 16 benevezendő, és az egy tartalék játékost a torna kezdetén, már Lengyelországban jelöli ki.

„Olyan válogatottunk van, amely alkalmas a jó szereplésre, de magas szinten kell teljesítenünk, ez természetes.


Szeretem a kihívásokat, ezért is mondtam el, hogy nyolc mérkőzésben, nyolc döntőben szeretnénk pályára lépni.

„Meccsről-meccsre javulni szeretnénk a tornán. Sikeréhesek vagyunk, a célunk az olimpia, de lépésről-lépésre haladunk. Az első nagy feladatunk a Montenegró elleni találkozó, most a nyitómeccsre koncentrálunk” – mondta Nagy László, aki hozzátette, hogy ma már ő a keret legidősebb tagja, de a fiatalok között csupán 25-27 évesnek érzi magát, és kiemelte, hogy a rutinos, valamint a fiatal játékosok összhangja remek a csapaton belül.


Nagy Lászlótól is remek teljesítmény kell ahhoz, hogy a válogatott elérhesse a célját


Novák András, az MKSZ főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szövetség hivatalos célkitűzése a válogatott számára az Európa-bajnokságon a közvetlen olimpiai kvalifikáció kivívása, amely 80 millió forint jutalmat jelentene a csapatnak, vagy az olimpiai selejtezőn való részvétel kivívása, utóbbi esetben a prémium 30 millió forint. Ezen felül a szövetség az Eb-aranyat 20, az Eb-ezüstérmet 10, az Eb-bronzérmet további 5 millió forinttal honorálja.

A sajtótájékoztató végén Kocsis Máté elmondta: a 14 férfi és 12 női profi klub szabadon maradt reklám- és marketingjogait, valamint a szövetség reklámjogait értékesítette a Szerencsejáték Zrt-nek. Most jelezte: a megállapodást decemberben írták alá egy versenyszezonra és 3 milliárd, 259 millió forintról szól. Ezt az összeget a 26 klub között osztja szét a szövetség bizonyos elvek figyelembe vételével. Ilyen például hogy a kluboknak ne legyen adósságuk, foglalkozzanak kiemelten az utánpótlással, szükség esetén pedig fejlesszék az infrastruktúrát, és ne fizetésemelésre költsék. Az első osztásnál az előző idénybeli bajnoki helyezéseket vették figyelembe. Az MKSZ-elnök külön kiemelte, hogy például az MVM Veszprém támogatása meghaladja a 600 millió forintot.


A magyar válogatott 17 fős kerettel utazik ki az Európa-bajnokságra. Az első mérkőzésen pályára lépő legfeljebb 16 játékost a január 15-én este sorra kerülő technikai értekezletig kell megnevezni.

Az utazó keret:
kapusok: Mikler Roland (MVM Veszprém), Bartucz László (Csurgó)
jobbszélsők: Pásztor Ákos (Grundfos-Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Faluvégi Rudolf (Csurgó)
beállósok: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque), Bodó Richárd (Grundfos-Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Jamali Iman (Kristianstad)
balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)

Férfi Európa-bajnokság, Lengyelország, 2016. január 15-31., csoportbeosztás:
A-csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B-csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C-csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D-csoport (Gdansk): Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, a legjobb 12 közé.

A magyar csapat csoportmérkőzései:
2014. január 16. 18:00: Magyarország-Montenegró (tv: M4 Sport)
2014. január 18. 18:00: Oroszország-Magyarország (tv: M4 Sport)
2014. január 20. 20:00: Dánia-Magyarország (tv: M4 Sport)