Nyitott könyv lesz a NAV előtt a magyarok luxemburgi bankszámlája

-

Egyezményt kötött Magyarország és Luxemburg a kettős adóztatás elkerüléséről. A 2016-tól alkalmazható magyar-luxemburgi egyezmény kettős célt szolgál, egyrészt kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, másrészt az adóelkerülés garanciáit is lefekteti.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást - a 2011 óta tartó tárgyalássorozat lezárását követően - március 10-én az Európai Unió tagállamai pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán írta alá Varga Mihály és a luxemburgi társtárca vezetője, Pierre Gramegna.


A szaktárca felidézte, hogy Magyarország és Luxemburg újratárgyalta a kettős adóztatás elkerüléséről, a rendszerváltás idején 1990-ben kötött egyezményt. Az új megállapodás a legfrissebb nemzetközi normákhoz és a legújabb adópolitikai kihívásokhoz igazodik - tették hozzá.


Az egyezmény kettős célt szolgál, a kettős adóztatás elkerülése mellett gondoskodik arról is, hogy a jövedelmüket eltitkoló adóelkerülőkkel szemben eredményesen tudjon fellépni a NAV. Az egyezmény lehetőséget teremt például az adóhatóságok között a teljes körű, a banki adatokra is kiterjedő információcserére. A NAV költségvetési bevétellé is alakíthatja a megszerzett információt abban az esetben, ha egy vagyonosodási vizsgálat alkalmával kiderül, a Magyarországon adózni köteles magánszemély luxemburgi bankszámláján rejtegeti bevételeit - tette hozzá az NGM.


Az elmúlt években Magyarország több országgal - az Egyesült Államokkal, Németországgal, Nagy-Britanniával és Dániával - új alapokra helyezte az adópolitikai kapcsolatokat - emlékeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium.