Nyíregyházán Legoland, Sátoraljaújhelynél üveghíd épülhet

Fotó: AFP / The Picture Desk / István Hajdu

-

102 milliárd forintos fejlesztést tervez a kormány Tokaj és a Felső-Tisza térségében, valamint a Nyírségben.


Kiemelt turisztikai térséggé nyilvánították a 105 településből álló Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térséget, ahol a kormány 102 milliárd forintot költhet el összesen 49 fejlesztésre - írja a hvg.hu. A 2017 és 2020 közötti beruházásokat uniós és hazai pénzből közösen fedezik. A javasolt projektek között szerepel egy Legoland Discovery Center, vagyis egy Lego játszóház felépítése Nyíregyházán, a Lego gyár közelében. A Legoland vidámparkoknál kisebb komplexumokban 4D-s mozi és Lego-kockákból épült Miniland makettváros is van. A játszóház 9,5 milliárd forintból valósulhat meg. Ugyancsak a térséget érintő fejlesztés a Nyíregyházi Állatpark és a Sóstói Múzemfalu bővítése.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Tokaj európai uniós finanszírozású fejlesztései 29,5 milliárd forintot tesznek ki, közülük kiemelkedik 21,1 milliárd forinttal a Mezőzombor–Sátoraljaújhely-vasútvonal villamosítása. Egy javaslat szerint gyalogos híd is épülne a Bodrog felett Tokajnál "a tokaji sziget attraktivitásának fejlesztésére", Sátoraljaújhelynél pedig egy üveghidat építenének a Szárhegy és a Várhegy között. Ez a sátoraljaújhelyi vár fejlesztésével együtt 2,5 milliárdos támogatási keretre számíthatna.

A Felső-Tisza uniós finanszírozású fejlesztései 2,73 milliárd forintot tesznek ki, a legnagyobb, 1,5 milliárd forintos részt a kisvárdai vár turisztikai fejlesztése jelenti. Telkibányán egy Aranybánya Témapark létrehozására is javaslatot tettek, ennek 1,5 milliárdos lenne a támogatási kerete.