Nyíregyházán és Pécsen úgy látják, az NB I-en kívül nincs fociélet

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A nyíregyházi önkormányzat értetlenül és megdöbbenéssel fogadta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fellebbviteli licencadó bizottságának döntését, mely szerint a város csapata nem lesz első osztályú. Mint közölte, ez a helyi utánpótlás-nevelés végét jelentheti. Nagyon hasonlóan fogadták a kizáró döntést Pécsen is. A klubelnök – egyébként fideszes politikus – máris közölte, hogy lemond.


A nyíregyházi önkormányzat szerdai közleményében a többi között arról írt, hogy „egy olyan klubot lehetetlenítenek el hosszú évekre, amelyet a város és Révész Bálint tulajdonos szisztematikus munkával épített fel 2010-től, az akkor szinte kilátástalan helyzetből".

„Mára a klubnak nincs tartozása, az egyik legstabilabb és átláthatóan működő csapatok egyike lett Magyarországon, amely mögött több mint 400 utánpótláskorú gyerek sportolhat, ma még NB1-es szinten. Ez a döntés a nyíregyházi labdarúgás és az utánpótlás-nevelés végét jelentheti. Meggyőződésünk, hogy a döntés nem szolgálja sem a több ezer szurkoló, sem a gyerekek, sem a magyar futball érdekeit" - olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy várják a hivatalos indoklást. Ennek 72 órán belül kell megérkeznie.


A SZPARI BEÁLDOZÁSÁVAL A GYEREKEKET IS BÜNTETI AZ MLSZ?Érthetetlenül és megdöbbenve állunk az MLSZ fellebbviteli...

Posted by Nyíregyháza MJV on 2015. május 27.

A pécsi focinak is annyi?

Hargitai János, az élvonalban szereplő PMFC-Matias labdarúgóklub elnöke (fideszes országgyűlési képviselő) szerint a pécsi foci véget ért azzal, hogy a csapatot működtető társaság nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet. Mint mondta, nem érti az MLSZ döntését, hiszen meglátása szerint a klubot működtető PMFC Sport Kft. teljesítette a feltételeket már az alapeljárásban is, és az egyetlen csapat volt, amelyet nem a licencszabályzat konkrét pontjának megsértése miatt utasítottak el, hanem – szerinte teljesen törvénytelenül – azért, mert nem láttak garanciát arra, hogy a következő szezont anyagilag végig tudják csinálni.

Hargitai János utalt arra, hogy a döntés miatt végtelenül nehéz helyzetbe kerül a pécsi labdarúgás. Ő nem hisz abban, hogy élvonalbeli csapat nélkül sikeres maradhat a Mecsekalján működő utánpótlás, az a nevelőszervezet amely többek között olyan labdarúgókat adott a magyar focinak, mint Dárdai Pál, Gera Zoltán, Dibusz Dénes vagy Márkvárt Dávid.

A jövőt illetően elmondta: a pécsi klubot működtető klub bíróságon ugyan harcolhat az igazáért, ez ugyanakkor már nem tudja megváltoztatni az MLSZ döntését. Személyes sorsát illetően azt mondta: le fog mondani klubelnöki pozíciójáról, mert "ebben a közegben úgy érzi, nincs helye".

Magyar Márk, a PMFC-Matias sajtófőnöke azt közölte: a klubot működtető gazdasági társaság részéről az indoklás kézhezvételéig nem nyilatkoznak, de az sincs kizárva, hogy a sajtót csak az utolsó, pénteken sorra kerülő bajnoki mérkőzés után tájékoztatják a döntéssel kapcsolatos álláspontjukról, várható lépéseikről.


Az MLSZ Fellebbviteli Licencadó Bizottsága elutasította a PMFC fellebbezését, indoklás 72 órán belül várható.

Posted by PMFC on 2015. május 26.

Kedden derült ki, hogy jövőre a labdarúgó NB I 12-csapatos lesz: a Győri ETO FC, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus, a PMFC-Matias és az amúgy is kiesett Lombard Pápa Termál FC nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.