Nyíregyháza: A Kúria döntése minden nyíregyházit sért

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

Az Alkotmánybírósághoz fordul a nyíregyházi önkormányzat a Kúria múlt heti döntése miatt, amely plakátkampánya miatt elmarasztalta a helyhatóságot – írta keddi számában a Kelet-Magyarország.


A Kúria pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát megváltoztatva kimondta: sérti a jelöltek, jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét a nyíregyházi önkormányzat plakátkihelyezési politikája. A helyhatóság eredményeit népszerűsítő plakátokat az országgyűlési képviselő-választáson induló jelölt kampányplakátjai mellé helyezték, emellett az önkormányzati lapban közzétettek különböző cikkeket, hirdetéseket. A Kúria döntése eltiltja a további jogsértéstől a nyíregyházi önkormányzatot. Rendes Sándor városházi szóvivő erre reagálva a megyei napilapnak elmondta: a Kúria döntése néhány plakátra vonatkozott, amelyeket már bevontak és más helyre tettek át.

Annak, hogy a belvárosban egymás mellé kerültek az önkormányzat eredményeit bemutató plakátok és az egyik országgyűlési képviselőjelölt plakátjai, az az oka, hogy ezeken a frekventált helyeken korlátozott a plakáthely
– magyarázta a szóvivő. Hozzátette: az önkormányzat eredményeit bemutató plakátkampány semmilyen módon nem kapcsolódik más hirdetésekhez, ráadásul az önkormányzati plakátkampány februárban indult és április végéig tart. A Kúria határozatára utalva Rendes Sándor azt mondta, az önkormányzat jóhiszeműen járt el, és tájékoztatási kötelezettségének tett eleget a plakátok útján. Ezeken a felületeken nem politikai üzenetek szerepelnek, hanem Nyíregyháza tényszerű eredményei az elmúlt négy esztendőből.
„A Kúria – véleményünk szerint hibás – döntése minden nyíregyházit sért, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulunk a döntés semmissé nyilvánításának ügyében”
– közölte Rendes Sándor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei napilappal. (Képünk illusztráció)