Nyilvánosan darált le Malajzia 9,5 tonna elefántcsontot

Fotó: AFP / MANAN VATSYAYANA

-

Mintegy 9,5 millió tonna elefántcsontot semmisítettek meg a malajziai hatóságok csütörtökön. A nyilvánosan végrehajtott akciótól azt várják, hogy elrettenti a csempészeket attól, hogy a délkelet-ázsiai országot az illegális kereskedelem tranzitállamaként használják.


A megsemmisített afrikai elefánttülkök értékét 20,5 millió dollárra becsülték az illetékesek. Az ország déli részén fekvő Port Dicksonban egy aprítógépbe adagolták a tülköket, amelyeket az elmúlt években foglaltak le, majd egy óriás ipari kemencében elégették az összetört maradványokat. A malajziai kormány a közelmúltban jelentette be a parlamentben, hogy 4626 darab elefánttülköt foglaltak le csempészektől 2011 és 2014 között az országban.

„Ez az első elefántcsont-megsemmisítésünk. Erős üzenetet akarunk küldeni a világnak arról, hogy Malajzia nem alkuszik a veszélyeztetett fajok védelmét illetően" – hangsúlyozta Wan Junaidi Taunku Jaafar környezetvédelmi miniszter az AFP francia hírügynökségnek. A miniszter hozzátette, hogy a megsemmisített elefánttülkök 11 afrikai országból, köztük Ghánából és Tanzániából érkeztek hazájába.A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) alapján az elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben tiltották be globálisan az után, hogy az afrikai elefánt populációja a 20. század közepi több millió egyedről 600 ezerre csökkent az 1980-as évek végére, főként az illegális vadászat miatt. Orvvadászok és csempészek azonban kihasználják a széles körű ázsiai – különösen kínai – keresletet az elefántcsont iránt, amelyért óriási összegeket fizetnek a feketepiacon állítólagos gyógyászati haszna és dekorációs termékek készítése miatt.