Nyilvánosak lesznek a maláj gép kereséséhez használt műholdas adatok

Fotó: Europress/AFP/Rob Griffith / Europress/AFP/Rob Griffith

-

A családtagok kértek hozzáférést a műholdas adatokhoz, melyek alapján a kereső csoportok az Indiai-óceánt fésülték át a majdnem három hónapja lezuhant és eltűnt 370-es járat nyomában.


A malájziai Polgári Repülési Osztály és az Inmarsat brit műholdas távközlési szolgáltató cég beleegyeztek hogy kibocsátják a felvételeket, az átláthatóság nevében. A 370-es járat 239 utasainak hozzátartozói a műhold felvételeket független elemzések elkészítéséhez szeretnék felhasználni.


A maláj gép eltűnése nyomán az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) globális repülőgép-figyelő rendszer bevezetését sürgette. A bejelentés a szervezet elnökétől, Olumuyiwa Benard Aliutól származott. Az Inmarsat brit műholdas távközlési szolgáltató cég, amely részt vett a 370-es járat utolsó észlelt pozíciójának meghatározásában, jelezte, hogy világszerte ingyen biztosítana repülőgép helymeghatározó szolgáltatását légitársaságoknak. Rupert Pearce, a cég vezérigazgatója elmondta, az Inmarsat több mint húsz éve biztosít műholdas repülésbiztonsági szolgáltatásokat és a brit cégnél biztosak benne, hogy globális szinten is hozzá tudnának járulni a repülésbiztonsági szolgáltatások általános javításához.