Nyilvános körözési listán „Marcsi”

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

A milliárdos tartozást felhalmozó karcagi cég , a Kun-Mediátor egyik tulajdonosát körözik, a másik állítólag hazafelé tart Olaszországból. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János azt mondta, a kormány jövő héten foglalkozik ezzel az üggyel.


Felkerült a rendőrség nyilvános körözési listájára Dobrai Sándorné, aki a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyvezetője. A 61 éves Dobrai Sándorné felkutatására a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya rendelt el körözést, de további információt egyelőre nem hoz nyilvánosságra.A Kun-Mediátor Kft. alapvetően utazási irodaként működött, de mint kiderült, engedély nélkül betéteket is gyűjtött, vonzó hozam ígéretével. Az elmúlt napokban azonban a cég már nem tudta visszafizetni a pénzt, az irodáit bezárta, és a két cégtulajdonos is eltűnt.

A becsapott ügyfelek egy önálló Facebook-csoportot is indítottak Kun-Mediátor Károsultak néven, ahol ez a szöveg olvasható:


Mint ismeretes, Dobrai Sándorné »Marcsi« 2015. április 13-án vagy 14-én a hozzátartozóival együtt elhagyta az országot, tartózkodási helye, valamint a rá- és a vállalatára bízott pénzünk holléte ismeretlen. Azért hoztam létre ezt a csoportot, mert mivel mindannyian a ködben tapogatózunk, jelenleg fel sem tudjuk mérni az általa okozott kár mértékét, sem a károsultak számát.

A másik cégvezető-tulajdonos, Kemecsi László viszont állítólag már úton van Magyarországra. Ezt Dobrossy István, a cég károsultjait képviselő ügyvéd mondta az M1 aktuális csatornának. Az ügyvéd közölte: Kemecsi László önszántából jön, és együttműködik a hatóságokkal.


„Marcsiék” cége

A Kun-Mediátor Kft. egy 16 éve alakult családi vállalkozás, amely 10-20 munkatárssal az elmúlt években Kelet-Magyarországon, sőt Budapesten is nyitott utazási irodát. Engedélye ugyanakkor csak pénzváltásra volt, egyéb pénzügyi, befektetési szolgáltatási tevékenységre nem. A cég két tulajdonosa 70-30 százalékos arányban Dobrai Sándorné és Kemecsi László. Előbbinek a lányai is részt vesznek a vállalkozás irányításában, maga Dobrai Sándorné 2006 és 2010 között külső tagként részt vett a karcagi önkormányzat idegenforgalmi bizottságának a munkájában. Kemecsi László a Karcag SE vezetőedzője, decemberben pedig beválasztották a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének irányításába: az Alföld és Észak-magyarországi Régió bizottsági tagja.

A vállalkozás a mérlegbeszámolók tanúsága szerint nem hajtott busás hasznot, évi 60-70 millió forintos forgalma mellett az alaptevékenysége az elmúlt években veszteséges volt, amit csak a pénzügyi tevékenység ellensúlyozott, így különösebb nyereség nélkül, de évről évre elevickélt.

A család vállalkozói tevékenysége még rendezvényszervezésre, egy étterem és egy szépségstúdió üzemeltetésére is kiterjedt, de kimutatott profit azokon se nagyon volt az elmúlt években. A Kun-Mediátor egy tévécsatornát is üzemeltetett, a Mediátor TV-t, amely a helyi kábelhálózatban és a YouTube-on is sugározta műsorait, ezek részben a helyi közéletről, részben az utazásokról szóltak.


Hol a pénz?

A feltételezések egyelőre széles skálán mozognak arról, hogy mennyi pénzt gyűjtött be jogosulatlanul a Kun-Mediátor. Az eddigi adatok szerint legalább 1-2 milliárd forintot, de lehet, hogy akár 20 milliárd forintot is. A vizsgálatok minden irányból elindultak, a pénzügyi felügyelet, az utazási irodákat nyilvántartó hivatal és a rendőrség részéről is.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János azt mondta, a kormány jövő héten foglalkozik ezzel az üggyel.