Nyilvános a paksi bővítés környezeti hatástanulmánya

-

Európai konzultációk és helyi lakossági fórumok következnek. Sokat fogunk még beszélni Paksról.


Az MVM Paks 2 honlapjára is felkerült az új atomerőmű építésének és üzemeltetésének környezeti hatásait összegző dokumentumok sora. A több mint kétezer oldalnyi irathoz tartozik egy csupán 230 oldalas, közérthető, Összefoglaló nevű dokumentum is.


Az atomerőmű építésének egyik előfeltétele a környezetvédelmi engedély megszerzése, aminek keretében az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. még 2012-ben lefolytatott egy előzetes konzultációt hazai és külföldi partnerek bevonásával. Ennek a visszajelzéseit, tapasztalatait is felhasználva készítették el a környezeti hatástanulmányt.


Fórumok és viták következnek

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a dokumentum képezi a környezetvédelmi engedélyezési eljárás alapját. Az eljárás keretében május 7-én Pakson közmeghallgatást tartanak, ahol a környezetvédelmi hatóság szervezésében adnak tájékoztatást a projektről, annak hatásairól, majd a feltett kérdésekre válaszolnak. Ezt követően a környezetvédelmi hatósági eljárásba bejelentkezett tíz európai országban szerveznek szakértői konzultációkat és – ahol igénylik – közmeghallgatást.

A kormánybiztos szerint az új erőmű környezeti hatásai nagyon korlátozottak. A működés során egyedül a Dunába kibocsátott meleg víznek lesz érdemi hatása, de ez is kontrollálható, a folyó élővilága nem változik meg.

A blokkok elkészülte, azaz a 2026 utáni időszakról Aszódi Attila azt mondta, hogy az atomerőművi blokkok a normál működésük során nem fognak érdemben kibocsátani légszennyező anyagokat. A levegőt a dízelgenerátorok időnként szükségessé váló, rövid idejű tesztelése nyomán éri kisebb terhelés, de ennek hatásai a hatástanulmányban bemutatott eredmények szerint a telephelyre korlátozódnak.