Nyíltan Oroszország elrettentésére fegyverkezik Amerika

-

Washington az európai NATO-szövetségesek védelmére hivatkozik. Az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni küzdelemre is többet akar költeni, mondván, fogyóban a muníciójuk.


Az orosz fenyegetés miatt a Pentagon négyszeresére, 3,4 milliárd dollárra növelné az európai egységeire és a kiképzésre szánt költségvetést – közölte a védelmi miniszter Washingtonban, a gazdasági klub rendezvényén. A klubot az 1980-as évek közepén alapították, hogy lehetőséget teremtsenek a gazdasági-üzleti élet és a politika szereplőinek vélemény- és tapasztalatcseréjére.

Ashton Carter elmondta: azért van szükség a költségvetés jelentős emelésére, mert Washington szeretné növelni erőfeszítéseit Oroszország elrettentésére. „Meg kell mutatnunk lehetséges ellenfeleinknek, hogy ha háborút indítanának ellenünk, nekünk megvan a képességünk annak megnyerésére” – fogalmazott a miniszter.

Bejelentette: javasolja majd, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemre az eddiginél 50 százalékkal többet, 7,5 milliárd dollárt költsenek. Elmondása szerint az amerikai harci repülők olyan nagy mennyiségű bombával és rakétalövedékkel támadták a terroristákat Irakban és Szíriában, hogy kezdenek kifogyni egyes típusokból. Közölte: 2017-ben 1,7 milliárd dollárt terveznek ilyen jellegű beruházásokra.

A Pentagon vezetője Oroszországot úgy írta le, mint amely növekvő kihívást jelent az Egyesült Államok számára. „Erőteljes és kiegyensúlyozott megközelítéssel kívánjuk elrettenteni az orosz agressziót, amelyért huszonöt éven keresztül nem kellett aggódnunk” – mondta a miniszter.

A 2017-es védelmi költségvetés tartalmaz majd egy 3,4 milliárd dolláros tételt, amelyet a Pentagon Európai Megnyugtató Kezdeményezésnek nevez. A program deklarált célja: demonstrálni, hogy Washington elkötelezett európai NATO-szövetségeseinek megvédésében, akik Moszkva ukrajnai beavatkozása után növekvő mértékben aggódnak az orosz szándékok miatt.

Az amerikai védelmi minisztérium 2017-es költségvetésére vonatkozó javaslatot jövő héten, a kormány költségvetési javaslatának részeként terjesztik be.