Nyílt vitát akar a menekültválságról a német államfő

-

Meg kell találni a megoldást, amely megfelel az erkölcsi normáknak, figyelembe veszi a társadalom jólétét, de nem hagyja figyelmen kívül a menekülteket sem – mondta Joachim Gauck.


A vita nem az együttélés zavara, hanem a demokrácia része, a menekültválságról pedig nyílt vitát kell folytatni, mert csak annak révén lehet kidolgozni tartós és többségi támogatottságú megoldásokat – mondta karácsonyi üzenetében a német államfő.

Joachim Gauck szerint „idén nem könnyű karácsonyi hangulatba kerülni, mert a végéhez közeledő év válságoktól, szerencsétlenségektől, terrortól és háborútól terhes világszerte”. Hozzátette, hogy karácsony idején különösen azokra gondol, akiket „keresztény hitük miatt ér üldöztetés”.

Manapság azonban főleg az a kérdés foglalkoztatja a németeket, hogy miként bánjanak a sok menekülttel, akik „szállást és jövőt keresnek” Németországban. Joachim Gauck köszönetet mondott a menekülteket segítő embereknek, akik szavai szerint a jószívű és emberséges Németország arcaivá váltak.
A menekültek jelentette kihívás révén megmutattuk, mi lakozik bennünk jóakaratból és professzionalitásból, de a rögtönzés művészetéből is, és láthattuk, hogy az egyén és a társadalom is képes arra, hogy állhatatosan, újra és újra felfedezze önmagát, és fejlődjék.

Szerinte Németország képes lesz megbirkózni a kihívással.

Azt mondta, nyílt vitában kell megtalálni a megoldásokat, amelyek „megfelelnek erkölcsi normáinknak, nem sodorják veszélybe a társadalmi összetartást, és tekintetbe veszik polgáraink jólétét, de nem hagyják figyelmen kívül a menekülteket”.

Hangsúlyozta, hogy a vita nem fajulhat el, a gyűlölködés és az erőszak nem legitim eszköz a vitában, és megvetést és büntetést érdemelnek mindazok, akik gyújtogatnak és védtelen emberekre támadnak.