Nyílt vitára hívta Jávor Benedek Lázár Jánost Paks II-ről

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

A PM politikusa Lázár április végi sajtótájékoztatóján buzdult fel: a Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, itthon meg tudják beszélni ezt az ügyet.


A paksi atomerőmű bővítéséről vitázna Jávor Benedek, a PM EP-képviselője Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. A politikus nyílt levelet írt Lázárnak, ebben hivatkozik annak április végi sajtótájékoztatójára, amelyen úgy fogalmazott, hogy a paksi bővítés kapcsán nem folyik semmilyen eljárás Brüsszelben, „leszámítva Jávor Benedek EP-képviselő bejelentéseit, valamint néhány más magyar bejelentést. Ha megtisztel a képviselő, itthon is meg tudjuk beszélni ezt az ügyet”.

Jávor Benedek levelében azt írta, örömmel hallotta a miniszter kijelentéseit, hiszen évek óta a nyilvános vita szükségességét hangsúlyozza, és ennek hiányát a paksi bővítés egyik legsúlyosabb hiányosságának tekinti. A PM politikusa ezért nyílt vitát kezdeményez, akár a sajtó nyilvánossága előtt is. Választ vár arra, hogy milyen háttérszámításokra alapozva kötöttek megállapodást Oroszországgal. Miért maradt el a nemzetközi tender? Miért akadályozták meg, hogy a magyarok népszavazáson nyilváníthassanak véleményt a beruházásról?