Nyílt pályázaton értékesíthetik a budapesti Bálnát

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

A Fővárosi Közgyűlés lehetővé tette, hogy nyílt pályázaton, legalább 11 milliárd forintért értékesítsék a Bálna épületét. A testület megerősítette korábbi döntését, amely a Duna-part mentén képzeli el a Római-part árvízvédelmét.


Az ülés kezdetén a képviselők az augusztus végén elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezőre emlékeztek. A testület elsőként a Budapest és a bolgár főváros, Szófia között kötött együttműködési és barátsági megállapodást hagyta jóvá.

Ezután döntöttek a Bálna eladását célzó nyílt pályázati eljárás kiírásáról. A 13 ezer négyzetméteres kereskedelmi és kulturális központ legalacsonyabb vételára nettó 11 milliárd forint lehet, az adásvételt pedig később a közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A testület egy a településkép védelméről szóló rendeletet és Budapest településképi arculati kézikönyvét is elfogadta, amely a város jellegzetes természeti és környezeti értékeit védené.

A közgyűlés megerősítette korábbi döntését a római-parti védműről, miután a képviselők nem támogatták a Lányi András író, filozófus part menti változatot ellenző javaslatát.

A többség ezzel egy időben támogatta Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) módosító javaslatát, amelynek eredményeként tanulmány készülhet egy harmadik lehetőségről, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalát követő parti gátról.

A javaslat vitája közben a teremben egyaránt a magasba tartott molinókkal és táblákkal fejezték ki véleményüket a part menti változatot támogatók és az azt ellenzők.

Az ülésen elfogadták a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. tevékenységét lezáró, augusztus 31-én készült számviteli beszámolóját és az erről szóló könyvvizsgálói jelentést.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy Budapest Liszt Ferenc zeneszerző mellszobrát ajándékozza Buenos Airesnek, a mű elkészítése és kiszállítása 3,3 millió forintba kerül.

A képviselők további egyeztetés miatt nem szavaztak annak a százötven férőhelyes új hajléktalanotthonnak a kialakításáról, amelyre a városvezetés bruttó 735 millió forintot szán a IX. kerületi Gyáli úton.

Az utolsó döntések között támogatást kapott a jobbikos Tokody Marcell azon javaslata, amely felmérné, hogy a vadgesztenyefák injekcióval történő védelme mekkora költséget jelentene a városnak.