Nyílt levelet írtak Orbánnak a hálapénzt elutasító orvosok

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A mentális egészségügy helyzetének javítását kérik, mert a kormány nem tartotta be az ígéretét.


Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű, orvosokból álló Facebook-csoport nyílt levelet és egy tanulmányt intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben felhívják a figyelmet a hazai mentális egészségügy áldatlan helyzetére - írja a Weborvos.hu.

Azt írják, hogy Orbán két évvel ezelőtt "hitet tett amellett, hogy a magyar mentális egészségügyön segíteni kell, és kormányzati prioritásként nevezte meg ezt a területet. A szakdiplomácia legmagasabb fokán személyesen kért és kapott cselekvési javaslatot a WHO-tól", ennek ellenére a kormány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a saját miniszterelnöke által kért és egy világszervezet (valamint a teljes hazai szakma) által határozottan megfogalmazott cselekvési javaslatot. "Nem született meg a Nemzeti Lelki Egészség Stratégia, semmi nem valósult meg az Önnek küldött javaslatokból" - állítják.

Az orvosok szerint ennek pont az ellenkezője történt, mivel szerintük "a magyar emberek lelki egészségét jelző mutatók romlanak, a pszichiátriai ellátás struktúrája és minősége messze került az elfogadhatótól. A kórházainkban uralkodó személyi és tárgyi feltételek több helyen már az emberi méltóságot sértő állapothoz vezettek" - írják.

A levelüket azzal a kérdéssel zárják, hogy: "Miniszterelnök úr milyen intézkedésekkel tervezi biztosítani a prioritásként megnevezett terület felzárkóztatását?"