Nyílt levélben kérleli Ádert az Együtt-PM

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Karácsony Gergely azt szeretné, ha a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kérne az önkormányzati választási törvényről. Áder eddig egyszer lépte ezt meg: az országgyűlési választásról szóló jogszabályt küldte a testület elé. Ezért nem kell regisztrálni a választásra.


Karácsony Gergely szerint a kedden elfogadott törvény több ponton sértheti az alkotmányt.

Már azzal is, hogy a választás előtt nem sokkal lényegesen átírták a szabályokat. A Fidesz erre válaszul mindig felemlegeti az ugyanilyen szocialista-szabaddemokrata húzást még 94-ből, amikor magát a választást is el kellett halasztani.

Karácsony másik kifogása, hogy a választók nem közvetlenül választják meg a közgyűlés tagjait - oda ugyanis automatikusan bekerülnek a megválasztott polgármesterek, 9 ember kerül be a kompenzációs listáról. Erre az ellenzéki véleményre a Fidesz azt mondja, éppen most választanak közvetlenül tagot az emberek, hiszen a polgármestereket megválasztják. Az egy szavazás két mandátumot nem érhet-elv pedig csak az országgyűlési választásra érvényes a Fidesz szerint.

A rendszer arányosabbá tételének jegyében fideszes Gulyás Gergely javaslatára úgy módosították a törvényjavaslatot, hogy a vesztes szavazatoknál figyelembe veszik a kerület lakosainak számát. Karácsony Gergely szerint viszont még nagyobb lesz ezzel az aránytalanság - az ezer szavazat adott esetben érhet majdnem 5 ezret is. Volt egy másik javaslat is, amely a közgyűlési szavazásnál veszi figyelembe a kerületi lakosok számát - a Fidesz azzal érvelt, innentől már nincs alkotmányossági probléma a szabállyal. Ugyanígy gondolta egyébként Kövér László házelnök is.

Karácsony Gergely kifogásolja azt a változtatást is, amit belecsempésztek ebbe a törvénybe: az pedig arról szól, hogy a választópolgár az ajánlóíveken szereplő személyes adatairól csak a jelölt illetve a lista nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedéséig kaphat tájékoztatást. Civil szervezetek ez ellen élesen tiltakoztak, így ugyanis álláspontjuk szerint aligha derülhet ki érdemben, visszaéltek-e a választók adataival. A többes ajánlás lehetősége óta ugyanis több pártnál felmerült a csalás gyanúja. A rendőrség egyes esetekben még nyomoz, de egy ügy már a bíróság előtt van. A gyanúba keveredett 10 párt tagadta, hogy egymásról másolták az aláírásokat, hogy minél több jelöltjük, és ennek révén minél több állami kampánytámogatásuk legyen.

Karácsony Gergely a kifogásai miatt arra kéri Áder Jánost, ne írja alá az önkormányzati választásról szóló törvényt, hanem kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Csütörtök délután az MSZP is ugyanezt kérte.

A többi ellenzéki párt is alkotmányellenesnek tartja a szabályt, az MSZP az államfői döntés után aláírásgyűjtésbe kezd. A képviselők negyede is kezdeményezhet alkotmánybírósági vizsgálatot, ahhoz viszont a Jobbik aláírására is szükség van.