Nyílt levélben bírálták a kormányt a volt lengyel elnökök

Fotó: MTI/AP / Czarek Sokolowski

-

Az igazságügyi reformot és a demokráciaellenes intézkedéseket támadták.


Nyílt levélben bírálták a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) intézkedéseit Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski és Bronislaw Komorowski volt lengyel államfők. A levelet a Gazeta Wyborcza közölte.

„A Jog és Igazságosság kormányának egy sor demokráciaellenes és alkotmányellenes döntéséből fakadó fenyegetéssel szemben mi a minden embert, (...) a Lengyel Köztársaság állampolgárait megillető alapvető szabadságjogok mellett állunk. (...) A jogállamiság és a demokratikus értékek megőrzéséért küzdünk. Nem egyezünk bele abba, hogy elvegyék tőlünk az alapvető állampolgári jogokat és a gyülekezési szabadságot" – áll a levélben. A szöveget a volt elnökök mellett számos ellenzéki szimpatizáns is aláírta. „Gyermekeink és az ő gyermekeik oldalán állunk, akiknek joguk van egy szabad, demokratikus, modern hazában élniük a 21. században.”

A volt elnökök nyílt levele akkor jelent meg, amikor az Európai Bizottság az igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a Varsót. A levélírók a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló, a múlt héten benyújtott törvényjavaslatot is minősítették. "Mi, állampolgárok, tekintet nélkül a köztünk lévő különbözőségekre és pártállásra, a jogaink oldalán állunk (...) Harcolunk, mert a legfelsőbb bíróságért vívott vesztes csata a jelenlegi kormány diktatúrájának adná meg a kezdőlökést. Együtt állunk (Jaroslaw) Kaczynskival (a PiS elnökével) szemben, mert az előző generációk nem bocsátanák meg nekünk a feladás és a gyávaság bűnét" – írták.

A "Mi, állampolgárok" című levélben az egykori államfők a PiS szerintük bevándorlásellenes politikájával szemben is állást foglaltak. „A halál elől menekülő és a demokratikus országokban menedéket keresők oldalán állunk. Lengyelország történelme az emberi szolidaritás története, és ezeket a demokratikus értékeket fogjuk követni a háború borzalmai által sújtott családok esetében is" – írták.