Nyílt közmunkásszavazást panaszolnak Abaújlakon is

-

Több helyi közmunkás a választási bizottság előtt szavazott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújlakon – állítja a választási bizottsághoz érkezett egyik panasz. A testület egyik tagja négy éve a választások előtt 5 főt jelentett be házába, köztük a megválasztott polgármester édesanyját, amiért megrovást kapott.


A VS.hu információi szerint több panasz is érkezett az abaújlaki helyi választási bizottsághoz, amelyek a vasárnapi választások tisztaságát, jogszerűségét kérdőjelezik meg.


Az egyik panaszos azt tette szóvá, hogy – állítása szerint – tíznél több, a helyi önkormányzat által foglalkoztatott közmunkás nem a szavazófülkében, hanem a választási bizottság asztalánál nyilvánosan szavazott. Vagyis nem biztosították számunkra a titkos szavazást. Olyannyira nem, hogy – a panaszos szerint – az ötfős bizottsága egyes tagjainak rálátása volt arra, hová húzzák az ikszet. Úgy tudjuk, a bizottság egyik tagja jelezte társainak, hogy jogsértés történik, de a bizottság többsége az észrevételt nem vette figyelembe, tovább folytatták a nyílt szavazást. A minap hasonló nyílt szavazásról közölt videót Forró településről az Átlátszó.

Úgy értesültünk, a választási bizottságnak legkésőbb ma kell döntenie a panaszról, ami annyiban mindenképpen különlegesség lesz, hogy a testületnek saját tevékenységéről kell megállapítania, hogy jogsértő volt, vagy sem. A bizottság egyik tagját telefonon értük utol, Juhász Józsefné azt mondta, a testület elutasította a panaszokat, mivel alaptalanok voltak. Csak azért adták be azokat, mert a vesztesek nem tudják elfogadni az eredményt.


négy éve nem volt minden rendben

Egy másik panasz azt kifogásolta, hogy a több olyan szavazó is szavazott, akit a négy évvel ezelőtti választások miatt fiktív lakcím bejelentéssel elkövetett közokirat-hamisítás miatt két éve megrovásban részesített a szikszói ügyészség. 2010 őszén, az önkormányzati választások előtt hetekben ugyanis 80-ról 120-ra emelkedett az abaújlaki lakcímmel rendelkező választópolgárok száma. A rendőrségi nyomozást a szikszói ügyészség végzése zárta le, amely megállapította, hogy 33 ember bűncselekményt követett el, amikor valótlan adatokkal megtévesztette a hatóságokat. A polgármester, Pollák István Zoltán egymaga 3 embert jelentett be házába; de olyan is akadt, aki hatot.

Ráadásul a mostani választások tisztaságára ügyelő helyi választási bizottság egyik tagja is szerepelt abban az ügyben: ő 2010. szeptember 23-án öt állampolgárt jelentett be, közöttük a polgármester édesanyját is, míg férje a szomszédos házba két főt költöztetett be – papíron.

Megpróbáltuk elérni a helyi választási bizottság elnökét, aki négy évvel ezelőtt is vezette a testületet, de nem reagált megkeresésünkre.
Annyi bizonyos, hogy Abaújlakon a választások előtt ismét megszaporodott a lakosság. Ahogy megírtuk, míg tavasszal 80-an szavaztak a KSH által 77 lakossal nyilvántartott faluban, a vasárnapi választásokra 99-re emelkedett a helyi lakcímmel rendelkező szavazók száma a választási névjegyzékben.

Abaújlak ezzel feliratkozott arra az 50 településből álló listára, amelyet a VS.hu közölt pénteken, és amelyen azok a települések láthatók, ahol megtámadták a polgármester-választást.

Amelyet – ahogy 2010-ben, jelen állás szerint idén is – Pollák István Zoltán nyert meg. A 99 választóból 93 jelent meg, Pollákra 63-an szavaztak.