Nyilakkal és lándzsákkal lőtték a rendőröket

Fotó: MTI/EPA/EFE / Joédson Alves

-

Az indiánok a kormány ellen akartak tüntetni. Szerintük a rendőrök ürügyet kerestek, hogy rájuk támadhassanak.


Káoszba torkollott egy őslakos indián közösség békésnek indult tüntetése a brazil kongresszusnál: a rendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a többezres tömeget, a demonstrálók pedig nyilaikat és lándzsáikat vetették be ellenük. Sem a rendőrök, sem a tiltakozó indiánok közül nem sérült meg senki. A tüntetők azt állítják, hogy legalább négy emberüket előállították.

A rendőrség szerint a tiltakozók nem tartották be a megállapodást, túl közel mentek a brazíliavárosi Nemzeti Kongresszus épülete előtti szökőkúthoz, és azzal fenyegetőztek, hogy lerohanják a parlamentet. Az Amapá államból érkezett indiánok szerint a rendőrök csak ürügyet kerestek, hogy eltávolítsák őket a helyszínről, és a rendőrség brutális fellépése vezetett káoszhoz. Egyikük azt mondta, nyilvánvaló volt, hogy a parlamentnél összegyűlt háromezer indián lándzsákkal és nyilakkal fog válaszolni a rendőri erőszakra.

Latin-Amerika legnépesebb országában számos őslakos törzs él, zömében az Amazonas térségében. Gyakran összecsapnak a törzsi területeik közelében terjeszkedő állattenyésztőkkel, fakitermelőkkel és más vállalkozókkal. Vezetőik szerint az elmúlt években, a brazil gazdasági válság közepette súlyosbodott a helyzet.

Az amapái indiánok azt tervezték, hogy egész hétre letáboroznak a kongresszus épületénél, és hosszú listát állították össze sérelmeikről. Szerintük Michel Temer államfő kormánya megpróbál lazítani az Amazonas védelmét szolgáló intézkedéseken, hogy állattenyésztők és más nagypénzű vállalkozók rátehessék kezüket a földjeikre.