Nyert Strasbourgban az örmény népirtást tagadó török politikus

Fotó: AFP / BORIS HORVAT

-

Dogu Perincek ügyében erősebbnek bizonyult a szólásszabadság joga. Noha Örményország felvonultatta ellene a sztárügyvéd Amal Clooney-t is, az emberi jogi bíróság elutasította a panaszt, mely szerint a politikus rasszista nyilatkozatot tett 2007-ben, amikor egy konferencián „nemzetközi hazugságnak” titulálta az 1915-ös örmény népirtást.


Mérföldkő a szólásszabadság ügyében – sokan már előre így értékelték a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Nagykamarájának ma 10-7 arányban meghozott döntését.

Egy 2007-es ügyről van szó. Dogu Perincek, aki akkor egy kis baloldali párt, a Patrióta Párt vezetője volt Törökországban, egy svájci konferencián arról beszélt, hogy


az 1915-ös törökországi örmény népirtás egy nemzetközi hazugság.

Dogu Perincek


Svájcban ezt rasszista kijelentésként értelmezték, ezért pénzbüntetést szabtak ki – az egyébként jogot végzett – Perincekre, ő pedig Strasbourghoz fordult, mondván, megsértették a szólásszabadsághoz való jogát. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2013-ban első fokon jogszerűtlennek ítélte a politikus megbüntetését, mert szerinte nem rasszista indítékból tagadta az örmény népirtást, és amit mondott, az belefér a szólásszabadság kereteibe. A bíróság azt nem tartotta feladatának eldönteni, hogy az 1915-ös mészárlások népirtásként is értékelhetők-e. Arra hivatkozott, hogy a világban nincs egyetértés erről, szemben a holokauszttal, amely közmegegyezéssel népirtásnak tartanak, ennek tagadása tehát alapos okkal tilos.

Most Svájc fellebbezése nyomán került az ügy a strasbourgi bíróság Nagykamarája elé. Svájc azzal érvelt, hogy az örmény népirtás tagadásával egyúttal a történelem meghamisításával vádolják az örményeket, ami pedig rasszista diszkrimináció. Az eljárásba bekapcsolódott Örményország is, amely az Oscar-díjas színész-rendező, George Clooney feleségét, a saját jogán is világhírű nemzetközi jogász Amal Clooney-t is csatasorba állította; nagy érdeklődést keltett, amikor idén januárban ő is részt vett egy meghallgatáson.

A mostani strasbourgi döntés azt jelenti, hogy Amal Clooney sem tudott olyan érveket felhozni, amelyek nyomán a Nagykamara megváltoztatta volna az elsőfokú döntést, amely szerint Dogu Perincek a szólásszabadság jogával élve mondhatta, hogy „az 1915-ös törökországi örmény népirtás egy nemzetközi hazugság”, és azért a kijelentésért jogtalanul ítélte el rasszista diszkrimináció vádjával a svájci bíróság. A bíróság úgy érvelt, hogy Perincek kijelentése a közérdeklődésre számon tartó ügyben nem volt gyűlöletkeltő vagy intoleráns, illetve nem lehet azt mondani, hogy büntetőjogi választ igénylő szinten sértették meg az örmény közösség tagjainak méltóságát. Az ítélet szerint a holokauszttagadás mindig egyfajta rasszista gyűlöletkeltésnek tekinthető, de az örmény népirtás tagadása nem.


Amal Clooney


Az örmény népirtás megítélése a világban

2007 óta több mint húsz állam (Magyarország nincs köztük), másutt parlamenti nyilatkozatok, számtalan nemzetközi szervezet minősítette népirtásnak a Török Birodalomban történteket. Törökország viszont váltig tagadja, hogy az akkori állam szándéka egy nép kitelepítése és megsemmisítése, kiirtása lett volna, és vitatja az áldozatok számát is, szerinte a mészárlásokban az akkor török területen élő 2 millió örményből 500 ezren pusztultak el, nem másfél millióan.

A strasbourgi döntés kihathat a francia legfelsőbb bíróság közelgő döntésére, amelyben azt kell megítélnie, hogy alkotmányos-e az országban a népirtás tagadásának 2007-ben elrendelt tilalma.