Nyemcov-gyilkosság: újabb csecsen gyanúsított után nyomoznak

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Újabb csecsen gyanúsított után nyomoznak a hatóságok Borisz Nyemcov ellenzéki politikus meggyilkolása ügyében - közölte értesülését pénteken a Kommerszant című orosz napilap.


Egy Ruszlan Muhagyinov nevű férfit keresnek, aki a Nyemcov megölésével gyanúsítottak vallomása szerint 25 millió rubelt (mintegy 138 millió forint)ígért nekik a politikus meggyilkolásáért. Borisz Nyemcovot, Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény bírálóját február 28-ra virradóra ölték meg a Kreml szomszédságában lévő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. Az gyilkosságban folyó nyomozás során öt csecsen férfit tartóztattak le. A fő gyanúsított Zaúr Dadajev, volt belügyi tiszt.


A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy Dadajev első vallomásában - amelyet később visszavont - azt mondta, egy Ruszik nevű férfi adott neki egy orosz gyártmányú ZAZ Chance gépkocsit, egy pisztolyt, és lőszert, és ő ígérte meg a 25 millió rubeles „vérdíjat", ha Dadajev megöli „a Mohamed próféta karikatúrák közlését támogató Nyemcovot".


Még sok a kérdőjel a gyilkosság körül


Egy másik gyanúsított, Tamerlan Eszkerhanov vallomása alapján a nyomozók előbb Ruszlan Geremejevet, a belügyi csapatok őrnagyát kezdték keresni. A férfi, aki egy befolyásos csecsen család tagja, ugyanakkor eltűnt. Állítólag az Egyesült Arab Emirátusokba utazott. A gyilkosság újabb feltételezett megrendelőjét Ruszlan Muhagyinovot sem találták eddig a nyomozók.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap korábban arról is hírt adott, hogy a Nyemcov-gyilkossággal foglalkozó csoport élére új szakembert neveztek ki. Nyikolaj Tutyevics csecsenek által elkövetett gyilkosságok és merényletek felderítésével foglalkozott. A főnyomozó máris elrendelte Zaúr Dadajev videóra vett vallomásának szakértői vizsgálatát, hogy kiderítsék, a csecsen férfi azt valóban kényszerítés hatására tette-e.