Nyemcov-gyilkosság: három gyanúsított letartóztatása törvénytelen volt

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

A fellebbviteli ügyekben döntő moszkvai városi bíróság szerdán törvénytelennek ítélte, és felülbírálta három észak-kaukázusi férfi letartóztatását a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésében való részvétellel gyanúsítottak közül.


Annak ellenére, hogy a testület a Hamzat Bahajev, Tamerlan Eszkerhanov és Sadid Gubasev őrizetbe vételéről korábban hozott döntést megsemmisítette, a három férfit nem engedték szabadon. A moszkvai városi bíróság visszautalta az ügyet az elsőfokú, Baszmannij kerületi bíróságnak. Addig a letartóztatottak őrizetben maradnak.


Borisz Nyemcovot február 28-án ölték meg Moszkva belvárosában, nem messze a Kremltől, ahol barátnőjével, Anna Duricka ukrán modellel sétált. A merénylet ügyében eddig öt gyanúsítottat vettek őrizetbe. A gyilkosság közvetlen elkövetésével a Szever (Észak) csecsen zászlóalj egykori parancsnok-helyettesét, Zaúr Dadajevet gyanúsítják, aki egyik zászlóaljbeli társával a Kommerszant értesülései szerint az elmúlt félévben csecsen hivatalnokok, illetve üzletemberek testőre volt.