Nyelvvizsgabotrány: katonai tanácshoz kerül a gigaper

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Ahogy sejteni lehetett, katonai tanácshoz került a vesztegetés útján szerzett nyelvvizsgákkal kapcsolatos gigaper, miután az ügyben szerepel 61 olyan ember, aki fegyveres testület hivatásos állományában teljesít szolgálatot, illetve 45 rendőr is.


A Monori Járásbíróság döntött az Sz. Istvánné és 40 társa ellen vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügy, illetve az Sz. Gy. és 75 társa ellen indult büntetőügy összevonása mellett – tájékoztatta az MTI-t Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék sajtószóvivője. Az ügy egyben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához került, miután abban érintett 61 fő, aki fegyveres testület hivatásos állományában teljesít szolgálatot, 45 rendőr, 10 pénzügyőr, 4 büntetés-végrehajtási alkalmazott és 2 tűzoltó is. A végzések ellen nem lehet fellebbezni. Az új vádirat egyben az alapvád kibővítését jelenti Koszta János szerint.


Az első tárgyalási napról már korábban beszámoltunk: itt elhangzott, hogy a szóban forgó két ügy tárgya az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ nyelvvizsga-bizonyítványainak vesztegetéssel történő megszerzése. A Monori Járásbíróság szerint az is felvetődött, hogy a bizonyítványok vesztegetéssel történő megszerzésének egyes mozzanatai rendőrségi épületben történtek.

A vád szerint a nyelvvizsga-bizonyítványok korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet tíz évig tevékenykedett. A jelentkezőktől százezer és kilencszázezer forint közötti összeget kértek. A vádlottak között vannak az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának egykori munkatársai, valamint a budapesti NovoSchool Kft., a vecsési Studium 98 Nyelviskola és Oktatási Központ Kft. és a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezetének alkalmazottai.


Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a nyár végén 1009 gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást, és 41 ember ellen emelt vádat önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon. Több mint kilencszáz gyanúsított esetében vádelhalasztást alkalmazott, huszonötöt megrovásban részesítettek, körülbelül harminc emberrel szemben pedig – mivel nem lehetett bizonyítani bűncselekmény elkövetését – megszüntették a nyomozást.

A vádelhalasztással szemben 76-an panasszal éltek, így most ellenük is vádat emeltek.