Nyelvtudásért Egyesület: nem mér megbízhatóan a nyelvi érettségi

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az idei, emelt szintű angol nyelvi érettségi hallás utáni szövegértés feladatairól szakmai fenntartások megfogalmazhatók, de a valódi problémát az jelenti, hogy a feladatokat nem próbálják ki előzetesen, nem elemzik ki utólag, azaz nincs statisztikai ellenőrzés -áll a Nyelvtudásért Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.


Nyelvtudásmérési szakértők és nyelvtanárok elemezték és próbálták ki az érettségi valós körülményei mellett az elmúlt napokban nagy visszhangot kiváltó angol emelt szintű érettségi feladatokat. Ez alapján állapították meg, hogy a feladatok egyértelmű előnye, hogy autentikus szöveganyagot dolgoznak fel, és többféle részkészség mérését is megcélozzák, de szakmai fenntartásokat is kénytelenek voltak megfogalmazni. A Nyelvtudásért Egyesület szerint az idei hallás utáni szövegértési feladatok leglényegesebb hiányossága és tanulsága az, hogy az értékelők a megfigyelt nyelvi eszközöket és az értük járó pontokat nem vetik alá semmilyen előzetes vagy utólagos, szakmai standardoknak megfelelő elemzéseknek. Ha nincs állandó és következetes standard, akkor valós hátrány éri azokat az érettségizőket, akik az idei feladatot kapták azokkal szemben, akiknek például a tavalyi feladat jutott - áll az egyesület közleményében. Szükség lenne statisztikai mutatókra, hogy a feladatok tényleges beválását és működését ellenőrizni lehessen. Az érettségi adatsorok feldolgozása, elemzése, az elemzések eredményének visszacsatolása kulcsfontosságú egy hitelesen mérni képes feladatlap összeállításához. Szakértők közel 10 éve igyekeznek felhívni a figyelmet erre, külön kiemelve, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő mérés és visszacsatolás megvalósítása csupán szakmai döntést igényel, annak költsége a teljes érettségire fordított források mellett elhanyagolható tételt jelentene. Az egyesület szerint, amíg a statisztikai mutatók nincsenek kidolgozva, addig minden tartalmi kritika a jövőben is kezelhetetlen marad.


Ahogy arról a VS.hu is beszámolt, hogy az előző napi angol érettségi után többen jogi lépéseket tennének a hangfelvétel rossz minősége miatt, mert szerintük a beszélőket nem lehetett érteni.