Nyelvtudás nélkül nincs segély Nagy-Britanniában

Fotó: Europress/AFP/Farooq Naeem / Europress/AFP/Farooq Naeem

A jövőben megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat vehessenek igénybe - közölte a brit munkaügyi minisztérium.


A munkaközvetítő irodáknak kell felmérniük, hogy a hozzájuk forduló külföldi munkavállalók az országba érkezésük előtt mennyire kerestek állást, („milyen álláskeresési erőfeszítéseket tettek” Nagy-Britanniába érkezésük előtt) valamint beszélnek-e annyira angolul, hogy tudjanak dolgozni.

A munkaügyi miniszter, Iain Duncan Smith szerint az új rendszer a valódi munkakeresőket segíti, azokat viszont kiszűri, akik csak a segélyért mennek a szigetországba.

Az állásra pályázóknak ki kell tölteniük egy száznál több kérdésből álló tesztet is, hogy igazolják, életvitelszerűen élnek Nagy-Britanniában. Ez is kell ahhoz, hogy a szociális juttatásokat igénybe vehessék.


A brit miniszterelnök hónapokkal ezelőtt kezdte el hangoztatni, hogy korlátozni kell a bevándorlást. Nagy-Britannia 2004-ben néhány országgal együtt nem gördített akadályt az új uniós tagok munkavállalói elé. Jövő évtől a bolgár és román munkavállalók is szabadon mehetnek. Ezért alakult ki a kérdésről belpolitikai vita.

David Cameron november végén a Financial Timesnak írt cikkében jelentette be, jelentősen szigorítják a külföldi munkavállalók szociális ellátásainak szabályait. Az első három hónapban például nem kapnának pénzbeli szociális ellátást.

Emellett Cameron általánosságban is átbeszélné a munkaerő-áramlásra vonatkozó szabályokat a többi uniós országgal. Szerinte kellenek korlátok: például az egy főre jutó jövedelemnek el kellene érnie egy bizonyos szintet ahhoz, hogy  az új tagok állampolgárai szabadon vállalhassanak munkát más országokban.

Az unió foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa nem hagyja ezt szó nélkül: Andor László szerint a britek jól járnak a betelepülőkkel, akik többsége több adót és járulékot fizet be, mint amennyit kap. Szerinte a brit miniszterelnök túlreagálja a helyzetet.

A brit statisztikai hivatal november végi adatai szerint az év első felében összesen 202 ezer bevándorló keresett munkát Nagy-Britanniában.