Nyékládháza csak mosolyog a dollárhamisító jobbikoson

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A borsodi településen akkorát bukott a Jobbik, hogy a helyi alapszervezetet is feloszlatták. A korábbi elnök pedig a hétvégén beismerte, hogy dollárt és hrivnyát készült hamisítani nagy tételben. Riport az adósságmentes kisvárosból, ahol „nincs mi ellen szavazni”.


Nem nagy dicsőség Nyékládházán jobbikosnak lenni. Miután a hétvégén kiderült, hogy a radikális párt korábbi helyi elnökét mivel gyanúsítják, egyenesen közröhej tárgyává lettek. Kuncog a pékség eladónője, mikor a hamis húszdollárosokról kérdezzük, a buszmegállóban várakozók is összemosolyognak, ha szóba hozzuk a bűnügyet. A templomkertben dolgozó munkások is hallották a hírt a híradóban, ők azon szórakoztak, hogy biztos a sas maradt le a hamis dollárokról. Kicsit komolyabban aztán elmondták, hogy látásból ismerik az ügy érintettjét.

Vasárnap a rendőrség honlapja arról számolt be, hogy „a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzhamisítás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – őrizetbe vételük mellett – M. István 54 éves edelényi, valamint Sz. István 59 éves nyékládházi lakosok ellen. Az 1826 darab, laponként 12 db 20 USD bankjegy lenyomatát tartalmazó ív összértéke, forgalomba hozatalát követően, több mint 123 millió forint.” Kiderül a hatóság tájékoztatásából az is, hogy a két gyanúsított beismerő vallomást tett: a 20 dollárosok és 200 hrivnyások másolásába azért vágtak bele, hogy aztán Ukrajnában verjék el a pénzt.Nem telt el sok idő, hogy Sz. Istvánról kiderüljön, a „nyomdaipari vállalkozása” előtt politikai vállalkozásba is fogott, ő volt ugyanis a nyékládházi Jobbik elnöke egészen tavaly év végéig. A szélsőjobboldali párt sietve közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, a rossz útra tévedt Sz. már nem helyi elnök, sőt nem is párttag, 2014 végén kilépett, de akkor már etikai eljárás folyt ellene, „elfogadhatatlan életvitele és megnyilvánulásai miatt”. Azt nem részletezték, hogy ez pontosan mit jelent, de Sz. kilépése után a helyi alapszervezetet is feloszlatták, így most a párt gyakorlatilag nem létezik a Miskolc melletti településen.

Miután a helyiek kimosolyogták magukat a botcsinálta hamisító történetén, Szabó Istvánhoz irányítanak, aki tavalyig szintén a Jobbik színeiben politizált. Házszámot nem tudnak, csak utcanevet, de biztosak benne, hogy megismerjük Szabó házát. Valóban nincs nehéz dolgunk, ugyanis csak egyetlen házon leng a magyar zászló. Amikor látjuk, hogy az utcanévtábla is Nagy-Magyarország alakú, tudjuk, hogy jó helyen járunk. Szabó István viszont nincs otthon, így csak a telefonba mondja el szűkszavúan, hogy Sz. István hirtelen kilépése neki is meglepetés volt és „magánokok” miatt történt. Kérdeznénk még a magánokokról, de nem akar beszélni, neki is kellemetlen a téma.


Urbán Sándorné


Tény, a Jobbik csúfosan szerepelt a legutóbbi önkormányzati választáson. Bár a párt Borsodban jól futott – Ózdon még polgármesteri címet is szerzett –, Nyékládházán az önkormányzatba sem jutottak be. Urbán Sándorné, a várost második ciklus óta vezető független polgármester szerint nem véletlen, hogy a Jobbikra nincs igény Nyékládházán: „Gyönyörű, fejlődő kisváros ez, nagyon jó lakossággal. Szép, tiszta és virágos a település. Rendben vannak a dolgaink, nincs mi ellen szavazni.”

A tiszta udvar és a rendes ház még kevés a boldogsághoz, de úgy tűnik a pénzzel is tudnak bánni a településen. Az egykori matek-kémia szakos pedagógus Urbánné szerint nincs olyan középület, amit ne újítottak volna fel, mostanra már csak a városháza maradt, de már ott is pakolják a dobozokat és költöznek, hogy jöhessenek a munkások.

Megtehetik, az állam ugyanis 181 millió forinttal dotálta, hogy Nyékládháza évek óta nem termel adósságot. „Most ezt a pénzt költjük, újul az iskola, augusztus 20-án pedig Szent István szobrot avatunk” – sorolja az eredményeket a polgármester, aki gyorsan hozzáteszi, hogy a fideszes Tállai Andrásnál jobb országgyűlési képviselőt keresve sem találhattak volna. „Független vagyok, de az emberi értékeket nagyra tartom” – így Urbán Sándorné. Sz. István ügyéről nem akar nyilatkozni.

Felkeressük Sz.-ék házát is, de nem nyitnak ajtót, az egyik szomszéd lánya igen, bár azt állítja, nem is hallotta, mi történt.

Később, az állomás előtt árulja el egy bennfentes, hogy Sz. helyi Jobbik-elnökként sokat kampányolt a polgármester ellen. Egy biciklivel érkező idős asszony kérdés nélkül is helyesen tippeli meg, miről kérdezősködik egy újságíró és egy fotós, és arról mesél, hogy legjobban a gyanúsított általános iskolás gyerekét sajnálja, akinek nehéz lesz „azért, amit az apja miatt hallgatnia kell.” A nő még hozzáteszi, hogy reméli, nem erről lesz híres Nyékládháza. Megnyugtatjuk, hogy nem kell aggódnia, mert a 2010-ben elhunyt állhatatos jogvédőről, Furmann Imréről elnevezett művházban apró kiállítás van a város híres szülötteiről, köztük Kiss Mari színésznőről és Dargay Attiláról, akinek Vukot köszönhetjük.

Vuk ezek szerint nem kompatibilis a Jobbikkal.