Nyáron lelép a finn miniszterelnök

Fotó: AFP / ALAIN JOCARD / AFP / ALAIN JOCARD

-

Jyrki Katainen finn miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy júniusban távozik székéből. Egyúttal jelezte, hogy szívesen töltené be valamelyik európai csúcspozíciót.


A belső konfliktusoktól terhelt, hatpárti finn kormánykoalíciót vezető Katainen egy európai választási kampányeseményen közölte, hogy nem pályázik pártja, a Nemzeti Koalíciós Párt elnöki tisztségére a párt júniusi kongresszusán. Ez egyúttal azt jelenti, hogy Katainen távozik a miniszterelnöki tisztségből. Katainen elmondta, hogy nem indul az európai parlamenti választásokon, és hazájában sem pályázik parlamenti mandátumra, de szívesen lenne az Európai Bizottság tagja vagy töltene be más, magas rangú nemzetközi tisztséget.

„Például a bizottsági tagság vagy különleges feladatok a bizottságon kívül, ezek érdekelnének.”
A 41 éves politikus tíz éve áll a konzervatív párt élén, és 2011 óta vezeti a finn kormányt. Katainen úgy vélekedett, „alkalmas időpontban” adja át a kormányzást, mert Finnország „jó úton van”. A sokszínű finn koalíciót mindamellett ellentétek feszítik: egyik tagja, a Baloldali Szövetség a múlt hónapban kilátásba helyezte a kormányból való kivonulását a tervezett költségvetési megszorítások miatt. Finn orgánumok elképzelhetőnek tartják, hogy a politikus az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács elnöke szeretne lenni. Katainent az év elején több más politikus mellett az Európai Néppárt listavezetői tisztségének esélyesei között tartották számon, ám a konzervatív európai pártcsalád márciusban Jeane-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt választotta listavezetőjének.