Nyáron is jár az ingyenbenzin a politikusoknak - ki is használják

-

Az óvónőktől bezzeg elveszik a bérlettámogatást nyárra - hívja fel a figyelmet a párhuzamra a Blikk. Több parlamenti képviselő 200 ezer forintnál többet költ havonta üzemanyagra.


Tavaly augusztusban 110 honatya több mint 9 millió forintért tankolt a személyre szóló benzinkártyával – derült ki az Országgyűlés havonkénti benzinkártya-nyilvántartásából, amelyet a Blikknek küldtek el. A nyári rekorder Ágh Péter fideszes politikus, aki 237 ezerért vett üzemanyagot tavaly augusztusban, pedig akkor nem is ülésezett a parlament. Ugyanabban a hónapban több mint 30 képviselő tankolt 100 ezer forint felett.


136 képviselő kért benzinkártyát. Ez névre szól, csak a megadott rendszámú autóba tankolhatnak vele az Országgyűlés keretének terhére. Akkor is, ha nem ülésezik a parlament.

A lap megkereste a rekordereket. Ágh Péter azzal érvelt, a vas megyei választókerületéhez 70 falu és 7 város tartozik, minden meghívásnak próbál eleget tenni. Ráadásul a törvényalkotási bizottság tagja, emiatt hetente többször utazik Budapestre. Ágh azt mondta, nem veri az összes költséget az államra, 40-50 ezer forintért maga vesz benzint.

A második legtöbbet költő Legény Zsolt szocialista politikus is azt mondta, hónap végén már saját zsebből tankol. Minimum heti kétszer jön Budapestre (ez 280 kilométer), egy hónapban 6-8-szor utazik. Attól, hogy nincs parlament, a frakció még ülésezik, a beadványokkal is sok a munkája - amit csak a fővárosban lehet elvégezni, illetve a választókerületéhez tartozó településeket is felkeresi.

Az abszolút csúcstartó a lap szerint Tilki Attila, fideszes politikus, aki 2014 decemberében 291 ezerért tankolt, vagyis nagyjából 10 ezer kilométert autózott.