Nyálban és vizeletben is kimutatták a zikavírust

-

Két vírusfertőzött nyálában és vizeletében is kimutatták a zikavírust brazil kutatók - jelentette be az ország vezető egészségügyi intézménye.


Az Oswaldo Cruz Alapítvány egészségügyi intézményének kutatói genetikai tesztekkel azonosították a zikavírust két fertőzött nyál- és vizeletmintáiban. A kutatók úgy ítélték meg, élő vírusokat találtak, ám korai lenne kijelenteni, hogy nyálban és vizeletben is fertőzőképesek.

A hét elején Texasban diagnosztizáltak szexuális érintkezéssel átterjedt zikavírus-fertőzést, csütörtökön Brazíliában mutatták ki, hogy tavaly vérátömlesztéssel is fertőződtek meg emberek.

A Müncheni Egyetem kutatói a héten spermában és vizeletben mutatták ki a vírust több héttel a betegek gyógyulása után.

A zikaláz jelenlegi járványa Brazília északkeleti régiójából indult, mára több mint harminc országba jutott el az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján. A zikavírust főként a dengueláz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog hordozza és terjeszti. A kórokozót összefüggésbe hozták a kóros kisfejűség, vagyis a mikrokefália nevű születési rendellenesség terjedésével.

Az eddig regisztrált csaknem 5000 születési rendellenességből alaposabban megvizsgáltak bő ezret, közülük csak 404 esetben igazolódott be a mikrokefália gyanúja, és csupán 17-ben az, hogy valóban a zikavírus okozta - közölte a brazil egészségügyi minisztérium a héten.