Nyakó követeli a választási irodás botrányról készült felvételeket

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Nyakó István szocialista politikus azt követeli a Nemzeti Választási Irodától (NVI), hogy őrizzék meg és mutassák be az NVI épületénél kedden történtekről készült videofelvételeket.


Nyakó, akit kedden akadályoztak meg abban, hogy elsőként adhassa le népszavazási kezdeményezését a vasárnapi nyitvatartásról, közleményében azt írta: „Felszólítottuk és felszólítjuk az NVI-t, hogy legkésőbb hétfőig mutassák be azokat a bizonyító erejű videofelvételeket, amelyeket kedden az NVI-ben rögzítettek. Figyelmeztetjük az NVI illetékeseit, hogy különös gonddal őrizzék a felvételeket, mert a rendőrségtől azok bizonyítékként való lefoglalását kértük.”


Mint megírtuk: pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az ülésén visszautasította a keddi történésekre vonatkozó kifogást. Az MSZP-s Lukács Zoltán élt panasszal, amiért Nyakót nem engedték időben leadni a kezdeményezését, de az ő kifogását az NVB érdemi vizsgálatra alkalmatlannak tartotta, ezért elutasította.

Nyakó a pénteki közleményében erre reagálva kiemelte, hogy „nagyon komoly kétségek merülnek fel a választási bizottság fideszes többségének tisztességével kapcsolatban. Ugyanakkor a leghatározottabban figyelmeztetünk: ha nem járnak a dolog végére, ha az elkövetőket fedezik, a felbujtókat pedig bújtatják, maguk is a keddi elkövetők bűnsegédjei lesznek”.