Nyakó István: ”Én nem fogom orrba veretni magam”

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Egy pár pillanatra helyzeti előnybe került a szocialista Nyakó István: az RTL klub riportere kipróbáltatta, mi van, ha Nyakó előremegy a blokkoló órához. Nem történt semmi, simán átment a kopaszok között. Ám utána visszaállt mögéjük, így viszont a döntő pillanatban már lemaradt: a 10-12 ember egyszerre mozdult, elzárták az utat Nyakó elől, aki így 4 másodperccel később tudta érkeztetni a népszavazási kérdését. Megkérdeztük, miért ment vissza.


Miért nem maradt a blokkolóóránál? A felvételeken látszik, hogy amikor RTL riportere próbából kihívta önt, akkor előrement, ám nem maradt ott.

- Miért kellett volna ott maradnom?! Először is korábban arra a területre jól hallgatóan azt mondták, nem foglalhatja el senki, onnan még a kopaszok is eljöttek. Annak a területnek kellett volna a bejáratnak lennie, ahol az egyébként a hivatalba látogatók közlekednek. A portaszolgálat rámutatott a felfestett csíkra, hogy attól beljebb nem lehet lépni.

Másrészt nekem megvolt a helyem, ahová beérkeztem, amikor 7-kor végre beengedtek minket. Arra a helyre mentem vissza. Lehet, hogy valaki szerint meg kellett volna kapaszkodni az órában, és ott fogni, míg agyon nem vernek. Lehet, hogy ezt a szívességet nem tettem meg. Amikor a sajtó előrehívott, hogy mondjak pár szót, 10 óra volt. Ahhoz képest még két órát kellett volna kapaszkodnom.

Nálam az a kérdés, a többiek mit kerestek ott. Én nem azért mentem a hivatalba, hogy mást akadályozzak, volt beadványom. A hivatal részéről nem hangzott el az a két kérdés, hogy ki miért van ott, csak annyit kérdeztek, az uraknak van-e beadványa. Erre mindenki felmutatta a dossziét. (Amelyben - mint később kiderült - az MSZP-t beelőző Erdősi Lászlóné beadványa volt - a szerk.)


Az RTL felvétele


Valóban azt gondolja, hogy kamerák előtt önt bántalmazták volna?

Amikor az újságírók megkérdezték tőlem, a többiek valóban beadványt hoztak-e, azt mondtam, abban a pillanatban fog kiderülni, mikor blokkolni kell. Kiderült, mert elfutottak. Az nem derült ki, hogy engem bántalmaztak volna, az viszont igen, hogy feltartottak, a falanx zárt előttem. Fenyegető külsejük volt, a terror légkörét és nem a béke világát hozták el arra a 10 négyzetméterre.

De ha ennyire kiélezett volt a helyzet, és minden másodperc számít, akkor miért ment vissza a helyére?

Mert reggel egy sorba érkeztem meg. Ha nem lettek volna annyian, állhattam volna beljebb. Egyébként jöttek rendőrök, akit a hivatal egyik embere elküldött, hogy nincs itt semmi baj.

Lukács Zoltán azt mondta, büntetőfeljelentést tesznek. Ezt megtették már?

Nem tudom.

Hogyan készülnek a legközelebbi akcióra?

Nem megyünk majd verőlegényekkel. Nem hiszem, hogy ököljog uralkodik ebben az országban. Úgy készülünk, ahogy kell, legközelebb is oda fogunk menni. Lehet, hogy nem én, hanem más, és megkísérli, ami tegnap azért fulladt kudarcba, mert verőlegényeket küldtek, és a hivatal nem képes garantálni, hogy ha bemegy oda egy joggyakorló állampolgár, az akadálytalanul érvényesíthesse az állampolgári jogait. Erre képtelen a hivatal, akinek a vezetőjét Orbán Viktor javaslatára Áder János nevezte ki.


Nyakó Istvánt kitakarják a kopaszok


Igen, de ha ők valóban összejátszottak a nővel, akkor technikailag az a csapat ért oda előbb.

A moziban van olyan, hogy aki előbb odaér, megveszi a jegyet a többieknek is. Ez nem mozi. A kopaszok azt mondják, fél 4-re mentek, mi 6 előtt értünk oda, a nő 7 körül érkezett. Azt nem gondolhatja komolyan senki, hogy én odamentem és ott álltam 6 órán keresztül azért ,hogy ne adjam le a népszavazási kérdésünket. Ez a népszavazás úgy kell nekünk, mit egy falat kenyér. Ne gondolja senki, hogy direkt úgy helyezkedtem, hogy nehogy már én legyek az első. Jézus Mária.

A következő körben készülnek „bérsorbaállókkal”?

Mindenre készülünk. Keddre csak az addig tapasztaltakra tudtunk felkészülni, az addig nem tapasztaltakra nem. Majd erre is fogunk, de 100 százalékig biztos vagyok benne, hogy amíg a hatalom nem akarja, hogy egy szervezet, ami össze tudná gyűjteni a kellő számú aláírást, népszavazást tudjon tartani, addig nem lesz. Mindig vannak újabb ötletek, de mi csináljuk tovább.

Ön szerint lesz népszavazás ebben a ciklusban?

Mindennel azon vagyunk, hogy legyen. De nem tudom, nem vagyok jós. Nem akarok elkeseríteni senkit, de azért látszik, hogy ebben a pillanatban új országban ébredtünk. Jó híreim nincsenek senki számára, de illúziónk lehet.