Nyakkendőket vittek a nélkülöző koszovói kormányfőnek

Fotó: MTI/EPA / VALDRIN XHEMAJ

-

Több mint 200 nyakkendővel díszítette fel egy civil szervezet a koszovói miniszterelnöki hivatal kerítését. Így tiltakoztak a kormányfő fizetésének megduplázása ellen.


Ramush Haradinaj azt mondta, fizetésemelésre van szüksége, hogy új nyakkendőket és ingeket vásároljon. Az amerikai Beyond the Walls civil szervezet felhívására 214 nyakkendőt gyűjtött össze, azokat akasztották kedden a kormányépületet körülvevő kerítésre.

A pristinai kormány a múlt héten döntött arról, hogy megduplázza, bruttó 2950 euróra (mintegy 920 ezer forintra) emeli a kormányfő fizetését. A felháborodást a miniszterelnök ügyetlen magyarázata, illetve az váltotta ki, hogy a koszovói átlagfizetés 350 euró (109 ezer forint), és sokan élnek a létminimum alatt. A munkanélküliség meghaladja a 30 százalékot, a fiatalok körében pedig ennél is magasabb, körülbelül 50 százalékos.

A koszovói kormány a miniszterelnök-helyettesek, a miniszterek és más magas beosztású politikusok fizetésének növeléséről is döntött. A kormányfő helyettesei ezentúl bruttó 2500 eurót (780 ezer forintot), a miniszterek pedig 2000 eurót (624 ezer forint) kapnak.

A szeptemberben beiktatott koszovói kormány első száz napja nem mondható túl sikeresnek, és az sem túl szerencsés, hogy éppen egy megkérdőjelezhető fizetésemelés lesz az, amiről a leginkább emlékezetes marad ez az időszak.