NVB: a politikai hirdetéseken szerepelnie kell a megrendelőnek

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Patyi András, az NVB elnöke közleményt adott ki arról, hogy a politikai hirdetéseket jól láthatóan el kell különíteni a sajtótermék többi részétől, és jól láthatóan szerepeltetni kell a politikai hirdetés megrendelőjét.


A Kúria egy szeptember 20-án meghozott, de csak pénteken nyilvánosságra hozott végzésében megállapította, hogy nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének az olyan fizetett politikai hirdetés, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan nem állapítható meg, hogy ki volt a megrendelője, és az sem, hogy az országos népszavazási kampányban kinek a támogatására ösztönöz. Mindez nem egyeztethető össze a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvi rendelkezéssel sem a bíróság szerint.

A Nemzeti Választási Bizottság, az NVB pénteken egy hasonló kifogást tárgyalt, és ebben – a Kúria döntésének ismeretében – megállapította, hogy a kormánynak a Vas Népe napilapban megjelent politikai hirdetése – a megrendelőre vonatkozó adatok hiánya miatt – sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A bizottság egyúttal Litresits András, az MSZP delegáltjának felvetésére úgy döntött, felkéri Patyit, az NVB elnökét, hogy közleményben hívja fel a sajtótermékek figyelmét a Kúria döntésének tartalmára.

Patyi ezután adta ki a közleményét, amelyben felhívta a népszavazási kampányban politikai hirdetések közzétételére jogosult sajtótermékek szerkesztőinek a figyelmét arra, hogy a politikai hirdetéseket jól láthatóan el kell különíteni más médiatartalmaktól és a sajtótermék többi részétől, és jól láthatóan szerepeltetni kell rajtuk a politikai hirdetés megrendelőjét.