Nowitzki újabb mérföldkőhöz érkezett

Fotó: Getty Images / Al Bello

-

Dirk Nowitzki, a Dallas Mavericks német sztárja az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) történetének hatodik játékosa, egyben első külföldi kosarasa lett, aki elérte a 30 ezer pontos határt.


A 19. NBA-szezonjában játszó, 38 éves játékosnak a Los Angeles Lakers elleni keddi hazai meccs előtt 20 pont hiányzott az újabb mérföldkőhöz, s mindössze 13 perc kellett neki, hogy elérje azt. A végül 25 pontot szerzett, 213 centis Nowitzki hosszú karrierjének legjobb első negyedét produkálta ezen az estén, 18 pontot dobott az első szakaszban, majd a második elején „elsüllyesztett” duplájával belépett a 30 ezresek klubjába, s a csarnok közönsége – sokan „Nowitzki 30K” feliratú pólóban érkeztek – felállva éltette őt.


„Lendületbe jöttem, de amikor láttam, hogy a 18. pontom után mindenki feláll, nagyon ideges lettem, és a következő dobásommal a gyűrűt sem találtam el. Amikor aztán sikerült, óriási érzés volt” – elevenítette fel a történteket a 2011-es bajnokcsapat vezére, aki Kareem Abdul-Jabbarhoz, Karl Malone-hoz, Kobe Bryanthez, Michael Jordanhez és Wilt Chamberlainhez csatlakozott a 30 ezresek klubjában. Malone (Utah Jazz) és Bryant (Lakers) után az 1999. február 5-én bemutatkozott Nowitzki a harmadik, aki egyetlen klub színeiben érte el ezt a határt.

A Dallas sorozatban 14-edszer győzte le a Lakerst, amely egyhuzamban nyolc vereségnél tart.

Oklahoma Cityben a mesterlövészek listáját vezető Russell Westbrook 58 pontos karriercsúcsot ért el, ám a Thundernek ez is kevés volt a Portland ellen. Az olimpiai és világbajnok kosaras 39 mezőnykísérletéből 21 volt sikeres, és 16 büntetőjéből 13-at értékesített.Eredmények:

Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 122-111
Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 121-126
Phoenix Suns–Washington Wizards 127-131