Novemberre végeznek a bontással, tavasztól építenek a Ligetben

Fotó: Mudra László/Vs.hu

-

A Magyar Zene Házát jövő tavasszal kezdik építeni a volt Hungexpo-telken. Addig az Olof Palme sétányon nem várható mozgás. A Közlekedési Múzeumnál még hátravan az azbesztmentesítés, aztán folytatják a bontást, amit novemberben fejeznek be – tudtuk meg a Városliget Zrt.-től.


A Hungexpo-épületek bontása a tervezett ütem szerint zajlik

– tudatta a VS.hu megkeresésére a Városligetben múzeumi negyedet fejlesztő társaság. A Városliget Zrt.-t azok után kérdeztük, hogy hetek óta teljes csend borult a két projektterülete, ahol eddig hónapokon át bontottak.

A Városliget Zrt. közlése szerint az Olof Palme sétányon épülő Magyar Zene Háza generálkivitelezésére irányuló közbeszerzés a héten jelent meg. Várhatóan jövő év elején zárul. Addig a területen „jelentős munkavégzés a generálkivitelező felvonulásáig nem várható”.

A Közlekedési Múzeummal lassabban haladnak. Míg a volt Hungexpo-telken már befejezték a bontást, a múzeum szerkezetileg áll még – ott a belső területeken folyt munkavégzés.

Az azbesztmentesítést végző vállalkozó felvonulása ezen a héten kezdődik, az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás a múlt héten zárult le – jelezte a projekttársaság. A múzeum bontási munkálatai előreláthatólag novemberben fejeződnek be. Az azbeszt elszállítása miatt a múzeum környékén kiszélesítették az építési területet, emiatt a Hermina úti parkolót lezárták.

Februárban kiírják a Közlekedési Múzeum generálkivitelezésére vonatkozó közbeszerzést, így ott várhatóan májusban indulnak meg a mélyépítési munkálatok. A projektcég szerint itt is ütemterv szerint haladnak, nincs lemaradás.Ligetvédők, azbesztelők

A múzeum bontásához június végén láttak hozzá, amire a Liget fáit védő civilek az épület elfoglalásával, az építési területet határoló kerítés szétzúzásával reagáltak. A múzeum visszafoglalásához, a terület biztosításához többnapos rendőri beavatkozásra volt szükség


A volt Hungexpo-pavilonok bontását július 12-én kezdték el, a munkásoknak, az őrző-védőknek a rendőrök sorfala adott védelmet a fák kivágása ellen tiltakozó civilek elől. A több száz rendőrt mozgósító akcióban pluszfeladatot jelentett az ingatlan birtokbavétele: előbb ki kellett penderíteni a ligetvédőket, akik márciustól ezt a romos helyet használták alaptáborként. Mint megírtuk, a projekt rendőrségi biztosítása eddig 40 millió forintba került.

Azbesztet a Hungexpo-pavilonok bontásánál is találtak, ahogy arról beszámoltunk, az építési területen 10-20 kiló azbesztcement szóródott szét. A Városliget Zrt. szeptember elején azt közölte, hogy az azbesztcementet a becsomagolva elkülönítették, végső nyughelyük a veszélyes anyagok kezelésére szakosodott akkreditált telephely lesz.A második érzék hangkiállítása

A Városliget Zrt. koncepciójában a Magyar Zene Háza „Budapest legújabb zenei centruma lesz, a második érzék interaktív élményközpontja, amely a hangok világát mutatja be, fókuszában a magyar zenetörténet teljes ívének élményszerű, interaktív bemutatásával”.

Magyarországon egyedülállóan összetett funkcióival nem csupán kiállítóközpont, hanem sokoldalú élményt nyújtó, ismeretterjesztő intézmény lesz, a bécsi Haus der Musik vagy a párizsi Cité de la Musique mintájára – olvasható a koncepcióban.

A Magyar Zene Háza „egyfajta hangkiállítás, mely megajándékozza a látogatókat a hangkompozíciók létrehozásának élményével is”.